czyli radosna twórczość w kuchni...
Zapraszam Was na przepyszny serniczek na herbatnikach, który nie wymaga pracy tylko cierpliwości, bo trochę musi postać w lodówce. Na ciepły letni dzień będzie jak znalazł. Na górę dałam domową konfiturę z pomarańczy wymieszaną z galaretką, ale można ją zastąpić samą galaretką pomarańczową lub wymieszaną z miąższem z pomarańczy. Zachęcam do spróbowania, bo serniczek jest przepyszny :-)
SKŁADNIKI:
Spód:
250 g herbatników
100 g masła (roztopić)
Sernik:
250 g mascarpone
250 g śmietany 30 %
250 g twarogu drobno zmielonego
1 galaretka pomarańczowa
1-2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Spód:
Herbatniki zmiksować w malakserze na piasek, potem wymieszać je z masłem na jednolitą masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, na to wyłożyć herbatniki i je mocno docisnąć. Formę włożyć do lodówki.
Sernik:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić aż zacznie delikatnie gęstnieć. Do wysokiego naczynia lub misy robota przełożyć mascarpone, śmietanę, ser i cukier i ubić na najwyższych obrotach na gęstą masę, zmniejszyć obroty i partiami dodawać galaretkę cały czas mieszając. Masę serową wyłożyć na formę z herbatnikami, rozsmarować i z powrotem do lodówki.
Warstwy: spód z herbatników - sernik - wybrana wersja góry sernika
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.