© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Sernik na zimno mocno pomarańczowy

Zapraszam Was na przepyszny serniczek na herbatnikach, który nie wymaga pracy tylko cierpliwości, bo trochę musi postać w lodówce. Na ciepły letni dzień będzie jak znalazł. Na górę dałam domową konfiturę z pomarańczy wymieszaną z galaretką, ale można ją zastąpić samą galaretką pomarańczową lub wymieszaną z miąższem z pomarańczy. Zachęcam do spróbowania, bo serniczek jest przepyszny :-)

 

SKŁADNIKI:

Spód:

250 g herbatników

100 g masła (roztopić)

Sernik:

250 g mascarpone

250 g śmietany 30 %

250 g twarogu drobno zmielonego

1 galaretka pomarańczowa

1-2 łyżki cukru pudru

Góra (trzy wersje do wyboru ):
 
500 g miąższu z pomarańczy bez błonek (4-5 pomarańczy w zależności od wielkości)
250 g cukru żelującego Diamant 2:1
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody
 
Cześć konfitury będzie na ciasto, a reszta do słoiczków do wykorzystania na później.
Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić. Pomarańcze drobno pokroić lub chwilkę zblendować, wymieszać z cukrem żelującym zagotować i od tego momentu gotować przez 3 minuty. Ok. 200 ml gorącej konfitury wlać do gorącej galaretki i wymieszać. Resztę przelać do słoiczków. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i z powrotem do lodówki.
 
LUB
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody
miąższ z 1-2 pomarańczy oczyszczony z błonek
 
Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać z miąższem pokrojonym na drobne kawałki. Zostawić do lekkiego stężenia.
 
LUB
Ułożyć kawałki pomarańczy na cieście i zalać galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody, oczywiście po wystygnięciu do lekkiego stężenia.

 

PRZYGOTOWANIE:

Spód:

Herbatniki zmiksować w malakserze na piasek, potem wymieszać je z masłem na jednolitą masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, na to wyłożyć herbatniki i je mocno docisnąć. Formę włożyć do lodówki.

Sernik:

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić aż zacznie delikatnie gęstnieć. Do wysokiego naczynia lub misy robota przełożyć mascarpone, śmietanę, ser i cukier i ubić na najwyższych obrotach na gęstą masę, zmniejszyć obroty i partiami dodawać galaretkę cały czas mieszając. Masę serową wyłożyć na formę z herbatnikami, rozsmarować i z powrotem do lodówki.

Warstwy: spód z herbatników - sernik - wybrana wersja góry sernika

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
07 czerwca 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...