© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Sernik na zimno z ananasem

Zapraszam Was na przepyszny serniczek na biszkoptach, który nie wymaga pracy tylko cierpliwości, bo trochę musi postać w lodówce. Bardzo prosty w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. Robi się go ekspresowo, więc tym bardziej zachęcam do spróbowania, bo serniczek jest przepyszny :-) Poniżej przepis na formę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Spód:

mała paczka okrągłych biszkoptów

Sernik:

600 g serków homogenizowanych (4x150 g)

1 puszka ananasa w plastrach

2 galaretki cytrynowe

1 galaretka krystaliczna

1 łyżka żelatyny

 
PRZYGOTOWANIE:
 

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml  gorącej wody i wystudzić aż zacznie delikatnie tężeć.

Galaretkę krystaliczną razem z żelatyną rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wystudzić.

Ananas przelać przez sitko, sok zostawić, wykorzystamy go do sernika. Następnie odłożyć 6 plastrów, a pozostałe pokroić na małe kawałki.

Sok z ananasa wlać do galaretki krystalicznej, dokładnie wymieszać i odstawić.

Do miski przełożyć serki homogenizowane i wlać zimną galaretkę krystaliczną, dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać kawałki ananasa i wymieszać. Masę serową włożyć  do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

Rant formy położyć na dużym płaskim talerzu. Na spód ułożyć biszkopty, zalać masą serową i z powrotem włożyć do lodówki na min. godzinę do całkowitego stężenia sernika.

Następnie wyjąć, ułożyć na górę plastry ananasa i zalać tężejącą galaretką cytrynową.  Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Rant formy delikatnie zdjąć i można podawać.

Polecam, bo serniczek jest delikatny w smaku :-)

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na YouTube

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
05 lutego 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...