czyli radosna twórczość w kuchni...
Zapraszam Was na przepyszny serniczek na biszkoptach, który nie wymaga pracy tylko cierpliwości, bo trochę musi postać w lodówce. Bardzo prosty w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. Robi się go ekspresowo, więc tym bardziej zachęcam do spróbowania, bo serniczek jest przepyszny :-) Poniżej przepis na formę o średnicy 24 cm.
SKŁADNIKI:
Spód:
mała paczka okrągłych biszkoptów
Sernik:
600 g serków homogenizowanych (4x150 g)
1 puszka ananasa w plastrach
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka krystaliczna
1 łyżka żelatyny
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody i wystudzić aż zacznie delikatnie tężeć.
Galaretkę krystaliczną razem z żelatyną rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wystudzić.
Ananas przelać przez sitko, sok zostawić, wykorzystamy go do sernika. Następnie odłożyć 6 plastrów, a pozostałe pokroić na małe kawałki.
Sok z ananasa wlać do galaretki krystalicznej, dokładnie wymieszać i odstawić.
Do miski przełożyć serki homogenizowane i wlać zimną galaretkę krystaliczną, dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać kawałki ananasa i wymieszać. Masę serową włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Rant formy położyć na dużym płaskim talerzu. Na spód ułożyć biszkopty, zalać masą serową i z powrotem włożyć do lodówki na min. godzinę do całkowitego stężenia sernika.
Następnie wyjąć, ułożyć na górę plastry ananasa i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Rant formy delikatnie zdjąć i można podawać.
Polecam, bo serniczek jest delikatny w smaku :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.