czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzień dobry w to pochmurne popołudnie :-)
Dzisiaj będzie mało dietetycznie, a w zasadzie wcale :-) proponuję Wam śląski obiad, czyli panczkraut z żeberkami. Dla niewtajemniczonych brzmi tajemniczo, mówimy na to też ciapkapusta lub ciaperkapusta, ale nie ważne jak mówią, ważne jak smakuje. Te tajemnicze danie to nic innego jak puree ziemniaczane z ugotowaną kapustą kiszoną i smażonymi skwarkami boczku, może być z dodatkiem smażonej cebulki. Dzisiaj wersja z pieczonymi żeberkami, jest mega pyszne. Może ktoś z Was się skusi?
SKŁADNIKI:
1 kg ugotowanych ziemniaków
0,4 kg ugotowanej drobno krojonej kapusty kiszonej
kilka plastrów boczku wędzonego
sól i pieprz do smaku
0,7-0,8 kg żeberek wieprzowych
masło klarowane do smażenia
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
kilka listów laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka surowe doprawiamy solą i pieprzem i smażymy w rondlu na maśle klarowanym po kilka minut z obu stron. Następnie dodajemy do rondla pokrojoną w talarki cebulę i czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 2-2,5 godziny., od czasu do czasu obracając mięso. Po tym czasie mięsko będzie delikatne i mięciutkie, odchodzi od kosteczek.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść w garnku razem z ugotowaną kapustą i doprawić solą i pieprzem. Dodać usmażone skwarki boczku i wymieszać. Można wlać również esencjonalny sos z pieczonych żeberek i zamieszać. Wychodzi z tego pyszne i sycące danie.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.