YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

21 lutego 2019

Dzień dobry w to pochmurne popołudnie :-)

Dzisiaj będzie mało dietetycznie, a w zasadzie wcale :-) proponuję Wam śląski obiad, czyli panczkraut z żeberkami. Dla niewtajemniczonych brzmi tajemniczo, mówimy na to też ciapkapusta lub ciaperkapusta, ale nie ważne jak mówią, ważne jak smakuje. Te tajemnicze danie to nic innego jak puree ziemniaczane z ugotowaną kapustą kiszoną i smażonymi skwarkami boczku, może być z dodatkiem smażonej cebulki. Dzisiaj wersja z pieczonymi żeberkami, jest mega pyszne.  Może ktoś z Was się skusi?

 

SKŁADNIKI:

1 kg ugotowanych ziemniaków

0,4 kg ugotowanej drobno krojonej kapusty kiszonej

kilka plastrów boczku wędzonego

sól i pieprz do smaku

0,7-0,8 kg żeberek wieprzowych

masło klarowane do smażenia

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

kilka listów laurowych

kilka ziarenek ziela angielskiego

 

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka surowe doprawiamy solą i pieprzem i smażymy w rondlu na maśle klarowanym po kilka minut z obu stron. Następnie dodajemy do rondla pokrojoną w talarki cebulę i czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 2-2,5 godziny., od czasu do czasu obracając mięso. Po tym czasie mięsko będzie delikatne i mięciutkie, odchodzi od kosteczek.

Ugotowane ziemniaki rozgnieść w garnku razem z ugotowaną kapustą i doprawić solą i pieprzem. Dodać usmażone skwarki boczku i wymieszać. Można wlać również esencjonalny sos z pieczonych żeberek i zamieszać. Wychodzi z tego pyszne i sycące danie.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Śląski panczkraut z żeberkami

Śląski panczkraut z żeberkami

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl