© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Śląski panczkraut z żeberkami

Śląski panczkraut z żeberkami

Dzień dobry w to pochmurne popołudnie :-)

Dzisiaj będzie mało dietetycznie, a w zasadzie wcale :-) proponuję Wam śląski obiad, czyli panczkraut z żeberkami. Dla niewtajemniczonych brzmi tajemniczo, mówimy na to też ciapkapusta lub ciaperkapusta, ale nie ważne jak mówią, ważne jak smakuje. Te tajemnicze danie to nic innego jak puree ziemniaczane z ugotowaną kapustą kiszoną i smażonymi skwarkami boczku, może być z dodatkiem smażonej cebulki. Dzisiaj wersja z pieczonymi żeberkami, jest mega pyszne.  Może ktoś z Was się skusi?

 

SKŁADNIKI:

1 kg ugotowanych ziemniaków

0,4 kg ugotowanej drobno krojonej kapusty kiszonej

kilka plastrów boczku wędzonego

sól i pieprz do smaku

0,7-0,8 kg żeberek wieprzowych

masło klarowane do smażenia

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

kilka listów laurowych

kilka ziarenek ziela angielskiego

 

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka surowe doprawiamy solą i pieprzem i smażymy w rondlu na maśle klarowanym po kilka minut z obu stron. Następnie dodajemy do rondla pokrojoną w talarki cebulę i czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 2-2,5 godziny., od czasu do czasu obracając mięso. Po tym czasie mięsko będzie delikatne i mięciutkie, odchodzi od kosteczek.

Ugotowane ziemniaki rozgnieść w garnku razem z ugotowaną kapustą i doprawić solą i pieprzem. Dodać usmażone skwarki boczku i wymieszać. Można wlać również esencjonalny sos z pieczonych żeberek i zamieszać. Wychodzi z tego pyszne i sycące danie.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

21 lutego 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...