© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
SKŁADNIKI:
3-4 matiasy korzenne
2 cebule
kilka grzybów suszonych
6 dużych śliwek suszonych
pół szklanki oleju
4 łyżki octu
1 łyżka cukru
2 łyżki przecieru pomidorowego
po kilka ziarenek jałowca i goździków
ziele angielskie
liście laurowe
sól i pieprz do smaku
ew. trochę wody, gdyby sos był za gęsty
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby zalać wodą, namoczyć i ugotować do miękkości, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Na patelnię dodać pozostałe składniki i grzyby, chwilę wszystko dusić. Dolać trochę wody, gdyby sos był bardzo gęsty. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Sos wystudzić. W słoiku przekładać warstwowo sos i śledzie. Zostawić na noc do połączenia smaków.
czyli radosna twórczość w kuchni...