© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Śledzie pod pierzynką

Kolejną propozycją na świąteczny stół. Tym razem śledzie z buraczkami, będą idealne i na święta, i na Sylwestra, i na każdą inną okazję. Sałatka może być zrobiona 2-3 dni przed podaniem, wtedy wszystkie smaki się połączą. Śledzie są przepyszne, tym bardziej polecam :-)

 

SKŁADNIKI:

250 g matiasów w oleju lub z wiaderka (te drugie najlepiej wymoczyć w mleku)

1 cebula

2 ziemniaki

2 buraki

4 jajka

2-3 ogórki kiszone

pęczek koperku

sok z cytryny

Sos:

4 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu gęstego

1 łyżka musztardy

sól i pieprz do smaku

W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos.

 

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Następnie wystudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Buraki ugotować ze skórką lub upiec w piekarniku. Następnie obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić, a żółtka zetrzeć. Ogórki kiszone, cebulę i koperek drobno pokroić.

W misce od dołu ułożyć:

- śledzie skropione sokiem z cytryny i posypane pieprzem

- cebula

- ziemniaki

- sos

- buraki

- białka jajek

- ogórki kiszone

- koperek

- sos

- żółtka

- trochę koperku do ozdoby

 

Zróbcie koniecznie, bo sałatka jest przepyszna :-) 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
18 grudnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...