czyli radosna twórczość w kuchni...
Kolejną propozycją na świąteczny stół. Tym razem śledzie z buraczkami, będą idealne i na święta, i na Sylwestra, i na każdą inną okazję. Sałatka może być zrobiona 2-3 dni przed podaniem, wtedy wszystkie smaki się połączą. Śledzie są przepyszne, tym bardziej polecam :-)
SKŁADNIKI:
250 g matiasów w oleju lub z wiaderka (te drugie najlepiej wymoczyć w mleku)
1 cebula
2 ziemniaki
2 buraki
4 jajka
2-3 ogórki kiszone
pęczek koperku
sok z cytryny
Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu gęstego
1 łyżka musztardy
sól i pieprz do smaku
W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos.
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Następnie wystudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Buraki ugotować ze skórką lub upiec w piekarniku. Następnie obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić, a żółtka zetrzeć. Ogórki kiszone, cebulę i koperek drobno pokroić.
W misce od dołu ułożyć:
- śledzie skropione sokiem z cytryny i posypane pieprzem
- cebula
- ziemniaki
- sos
- buraki
- białka jajek
- ogórki kiszone
- koperek
- sos
- żółtka
- trochę koperku do ozdoby
Zróbcie koniecznie, bo sałatka jest przepyszna :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.