GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

20 grudnia 2020

Śledzie w każdej postaci to obowiązkowy element świątecznego stołu. Ta ryba jest tak uniwersalna, że obojętnie z jakimi dodatkami smakuje rewelacyjnie. Dzisiaj proponuję wersję bardziej na słodko z rodzynkami i orzechami. Wypróbujcie, bo warto:-)

 

SKŁADNIKI:

5-6 śledzi wiejskich (gotowe ze słoika)

garść rodzynek

małe jabłko lub połowa dużego

garść łuskanych orzechów włoskich

ok. 5 cm białej części pora

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

 

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie pokroić na kawałki. Rodzynki włożyć do kubka, zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 15 minut. Potem odsączyć na sitku. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Por cieniutko pokroić, nie parzyć. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski przełożyć śledzie, rodzynki, tarte jabłko, orzechy, por, dodać jogurt i majonez, i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka i włożyć do lodówki na min. 24h, żeby wszystko się przegryzło.

SMACZNEGO!!!
 
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego. Smacznie i zdrowo.

Śledzie w porach z rodzynkami i orzechami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie