GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

21 grudnia 2020

Kolejna propozycja śledzi... Tym razem śledzie w zalewie korzennej. Znowu bez specjalnego wysiłku, a śledziki są pyszne. Świetna propozycja na świąteczny stół, jak i na rodzinne przyjęcie.

 

SKŁADNIKI:

4 filety śledziowe solone (kupiłam takie z wiaderka)

1 cebula

 kawałek imbiru (ok. 1-2 cm)

50 ml octu

50 ml oleju

300 ml wody

4-5 goździków

1 gwiazdka anyżu

kilka listków laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

po pół łyżeczki cynamonu i nasion kolendry

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Filety namoczyć w wodzie na kilka godzin (zostawiłam na całą noc).

Następnie przygotować zalewę:

Do garnka dać wodę, pokrojoną w paski cebulę, imbir, dalej wszystkie pozostałe składniki i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, wyłączyć i wystudzić.

Śledzie pokroić na kawałki, przełożyć do słoika i zalać zalewą. Odstawić do lodówki na min. 24h.

Gotowe 😊

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie Po Mojemu - przepis na pyszne bułeczki z masełkiem czosnkowym. Szybko i smacznie.

Śledzie w zalewie korzennej

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie