czyli radosna twórczość w kuchni...
Kolejna propozycja śledzi... Tym razem śledzie w zalewie korzennej. Znowu bez specjalnego wysiłku, a śledziki są pyszne. Świetna propozycja na świąteczny stół, jak i na rodzinne przyjęcie.
SKŁADNIKI:
4 filety śledziowe solone (kupiłam takie z wiaderka)
1 cebula
kawałek imbiru (ok. 1-2 cm)
50 ml octu
50 ml oleju
300 ml wody
4-5 goździków
1 gwiazdka anyżu
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
po pół łyżeczki cynamonu i nasion kolendry
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Filety namoczyć w wodzie na kilka godzin (zostawiłam na całą noc).
Następnie przygotować zalewę:
Do garnka dać wodę, pokrojoną w paski cebulę, imbir, dalej wszystkie pozostałe składniki i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, wyłączyć i wystudzić.
Śledzie pokroić na kawałki, przełożyć do słoika i zalać zalewą. Odstawić do lodówki na min. 24h.
Gotowe 😊
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.