GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

04 października 2020

Dania z ciasta francuskiego ogranicza tylko wyobraźnia. Można z niego przygotować słodkie i słone przekąski. Tym razem będzie wytrawnie, czyli ślimaczki z szynką parmeńska i serem pleśniowym. Zachęcam, bo są pyszne i szybko znikają. Idealnym dodatkiem będzie sos czosnkowy.

 

SKŁADNIKI:

1 op. ciasta francuskiego

6 plastrów szynki parmeńskiej  (lub innej długo dojrzewającej) 

100 g żółtego sera

60 g sera pleśniowego

1 jajko do smarowania

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozwinąć. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Ser pleśniowy pokroić na małe kawałki. Na cieście ułożyć szynkę, posypać tartym serem i rozsypać ser pleśniowy. Zwinąć w roladę. Następnie pokroić ja na kawałki szer. ok. 1,5 cm. Ślimaczki przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika na grzanego do 220 stopni na ok. 15 minut do zrumienia.

Idealnie smakują z sosem czosnkowym, którego przepis znajdziecie TUTAJ

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i serem pleśniowym

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie