YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

04 października 2020

Dania z ciasta francuskiego ogranicza tylko wyobraźnia. Można z niego przygotować słodkie i słone przekąski. Tym razem będzie wytrawnie, czyli ślimaczki z szynką parmeńska i serem pleśniowym. Zachęcam, bo są pyszne i szybko znikają. Idealnym dodatkiem będzie sos czosnkowy.

 

SKŁADNIKI:

1 op. ciasta francuskiego

6 plastrów szynki parmeńskiej  (lub innej długo dojrzewającej) 

100 g żółtego sera

60 g sera pleśniowego

1 jajko do smarowania

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozwinąć. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Ser pleśniowy pokroić na małe kawałki. Na cieście ułożyć szynkę, posypać tartym serem i rozsypać ser pleśniowy. Zwinąć w roladę. Następnie pokroić ja na kawałki szer. ok. 1,5 cm. Ślimaczki przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika na grzanego do 220 stopni na ok. 15 minut do zrumienia.

Idealnie smakują z sosem czosnkowym, którego przepis znajdziecie TUTAJ

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i serem pleśniowym

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl