czyli radosna twórczość w kuchni...
Dania z ciasta francuskiego ogranicza tylko wyobraźnia. Można z niego przygotować słodkie i słone przekąski. Tym razem będzie wytrawnie, czyli ślimaczki z szynką parmeńska i serem pleśniowym. Zachęcam, bo są pyszne i szybko znikają. Idealnym dodatkiem będzie sos czosnkowy.
SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej)
100 g żółtego sera
60 g sera pleśniowego
1 jajko do smarowania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwinąć. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Ser pleśniowy pokroić na małe kawałki. Na cieście ułożyć szynkę, posypać tartym serem i rozsypać ser pleśniowy. Zwinąć w roladę. Następnie pokroić ja na kawałki szer. ok. 1,5 cm. Ślimaczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika na grzanego do 220 stopni na ok. 15 minut do zrumienia.
Idealnie smakują z sosem czosnkowym, którego przepis znajdziecie TUTAJ
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.