GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

06 maja 2021

Dzisiaj coś bardziej dietetycznego... po wyglądzie smalec... smak zbliżony, ale o niebo zdrowszy i fit, bez grama mięsa, za to z jabłkiem i prażonym słonecznikiem, bardzo smaczne... nawet mój mąż mięsożerca się zajadał :-) Polecam spróbować nawet tym wątpiącym... nie pożałujecie :-) 15 minut wystarczy, żeby delektować się pysznym smalczykiem.

 

SKŁADNIKI:

puszka białej fasoli 400 g (240 g po odcieku)

1 mniejsza cebula

2-3 ząbki czosnku

pół jabłka

garść łuskanego słonecznika

sól, pieprz i majeranek do smaku

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę wylać na sitko, następnie ją zblendować lub rozgnieść widelcem. Cebulę drobniutko pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić cebulę i smażyć na małym palniku do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć, dodać jabłka i dalej smażyć kilka minut. Na koniec wsypać majeranek według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać i całość przełożyć do fasoli.

Na tej samej patelni uprażyć słonecznik i przełożyć do miski z fasolą i resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Gotowe! Do tego świeża bułeczka i mamy pyszny posiłek.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Smalec z fasoli

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie