czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj coś bardziej dietetycznego... po wyglądzie smalec... smak zbliżony, ale o niebo zdrowszy i fit, bez grama mięsa, za to z jabłkiem i prażonym słonecznikiem, bardzo smaczne... nawet mój mąż mięsożerca się zajadał :-) Polecam spróbować nawet tym wątpiącym... nie pożałujecie :-) 15 minut wystarczy, żeby delektować się pysznym smalczykiem.
SKŁADNIKI:
puszka białej fasoli 400 g (240 g po odcieku)
1 mniejsza cebula
2-3 ząbki czosnku
pół jabłka
garść łuskanego słonecznika
sól, pieprz i majeranek do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę wylać na sitko, następnie ją zblendować lub rozgnieść widelcem. Cebulę drobniutko pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić cebulę i smażyć na małym palniku do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć, dodać jabłka i dalej smażyć kilka minut. Na koniec wsypać majeranek według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać i całość przełożyć do fasoli.
Na tej samej patelni uprażyć słonecznik i przełożyć do miski z fasolą i resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Gotowe! Do tego świeża bułeczka i mamy pyszny posiłek.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.