czyli radosna twórczość w kuchni...
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką to super ciacho do popołudniowej kawki i nie tylko. Nazwałam tą roladą smerfową, bo ma właśnie taki smerfowy kolor. A przede wszystkim jest mega pyszna i na pewno zaciekawi gości. Świetny pomysł na ciasto na kinderbal.
SKŁADNIKI:
4 jajka w rozmiarze M
5 łyżek mąki pszennej typ 450
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
1 galaretka borówkowa
1 galaretka szafirowa
1 łyżeczka żelatyny
200-250 ml śmietany 30% lub 36%
PRZYGOTOWANIE:
Dzień wcześniej rozpuści galaretkę borówkową w 400 ml gorącej wody, po wystudzeniu przelać do prostokątnego naczynia i włożyć do lodówki.
Następnego dnia godzinę przed planowanym robieniem ciasta rozpuścić galaretkę szafirową i 1 łyżeczkę żelatyny w 200 ml gorącej wody i wystudzić.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski lub misy robota wbić całe jajka, wsypać 100 g cukru i całość ubić na puszystą masę. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć biszkopt i rozsmarować go cienko na całej powierzchni.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 12 minut.
Po wyjęciu biszkopt od razu przełożyć na bawełniany ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć biszkopt razem z ręcznikiem w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
Galaretkę borówkową pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić na sztywno, wlać galaretkę szafirową i całość dokładnie wymieszać. Dodać kawałki galaretki i raz jeszcze delikatnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim bitą śmietanę z galaretką i ponownie zwinąć.
Włożyć do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.