czyli radosna twórczość w kuchni...
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków, a całości dopełnił łosoś z patelni grillowej. Przepyszny obiad w mniej niż pół godziny. Łapcie przepis na trzy porcje:
SKŁADNIKI:
3 mniejsze cukinie
1 aromatyczny pomidor lub kilka koktajlowych
3-4 ząbki czosnku
1 papryczka chili (można pominąć)
1 czerwona cebula
po pół małego pęczka koperku i pietruszki
trochę oliwy do smażenia
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
3 kawałki filetu z łososia
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, następnie drobno pokroić. Czosnek, cebulę i chili również drobno pokroić, a zieleninę posiekać.
Cukinie umyć, obciąć końcówki i przepuścić przez temperówkę do warzyw (bez obierania skórek).
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, cebulę i chili, chwilę smażyć, dodać pomidory, dalej chwilę smażyć aż smaki się połączą, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać cukinie i wymieszać je delikatnie z powstałym sosem. Cukinie smażyć cały czas mieszając, trwa to kilka minut (nie więcej, bo zaczną puszczać soki). Na koniec dodać zieleninę i wymieszać z resztą. Można jeszcze całość doprawić.
Spaghetti z cukinii to bardzo aromatyczne danie z niewielką ilością kalorii :-)
Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i mocno skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę. Rozgrzać patelnię grillową z niewielką ilością tłuszczu. Rybę smażyć po kilka minut z każdej strony.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.