GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

18 listopada 2020

Ekspresowa zdrowa surówka do obiadu. Zrobiona zupełnie przypadkowo, wyszła przepyszna i od tego czasu robię ją bardzo często. 

 

SKŁADNIKI:

1/4 główki małej kapusty czerwonej

1 mała kalarepa (biała część)

pół pęczka koperku

Sos:

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

opcjonalnie sos sałatkowy koperkowo-ziołowy lub inny

opcjonalnie 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)

sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka, zamknąć szczelnie nakrętką i mocno wstrząsnąć.

 

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkować. Kalarepę zetrzeć na grubej tarce. Koperek posiekać. Wszystko zalać sosem ok. 10 minut przed podaniem. Surówka jest przepyszna, więc polecam.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie