czyli radosna twórczość w kuchni...
Ekspresowa zdrowa surówka do obiadu. Zrobiona zupełnie przypadkowo, wyszła przepyszna i od tego czasu robię ją bardzo często.
SKŁADNIKI:
1/4 główki małej kapusty czerwonej
1 mała kalarepa (biała część)
pół pęczka koperku
Sos:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
opcjonalnie sos sałatkowy koperkowo-ziołowy lub inny
opcjonalnie 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka, zamknąć szczelnie nakrętką i mocno wstrząsnąć.
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkować. Kalarepę zetrzeć na grubej tarce. Koperek posiekać. Wszystko zalać sosem ok. 10 minut przed podaniem. Surówka jest przepyszna, więc polecam.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.