© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Surówka z kapusty i ogórków kiszonych

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Przepis na szybką i zdrową surówkę.  Tylko dwa składniki, sosik i jest sztosik :-) szatkowana biała kapusta i tarty ogórek kiszony, do tego vinegret i pycha, mega szybko, smacznie i zdrowo. Surówki z kiszonek są idealne na jesienne dni, bo m.in. wzmacniają odporność, więc tym bardziej warto.

 

SKŁADNIKI:

1/4 główki małej białej kapusty 

2-3 ogórki kiszone

 

Sos:

50 ml oliwy z oliwek

trochę octu jabłkowego lub soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

sos sałatkowy koperkowo-ziołowy lub inny

1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka, zamknąć szczelnie nakrętką i mocno wstrząsnąć. Kapustę poszatkować. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Wszystko zalać sosem ok. 10 minut przed podaniem. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
13 października 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...