czyli radosna twórczość w kuchni...
Przepis na szybką i zdrową surówkę. Tylko dwa składniki, sosik i jest sztosik :-) szatkowana biała kapusta i tarty ogórek kiszony, do tego vinegret i pycha, mega szybko, smacznie i zdrowo. Surówki z kiszonek są idealne na jesienne dni, bo m.in. wzmacniają odporność, więc tym bardziej warto.
SKŁADNIKI:
1/4 główki małej białej kapusty
2-3 ogórki kiszone
Sos:
50 ml oliwy z oliwek
trochę octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sos sałatkowy koperkowo-ziołowy lub inny
1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka, zamknąć szczelnie nakrętką i mocno wstrząsnąć. Kapustę poszatkować. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Wszystko zalać sosem ok. 10 minut przed podaniem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.