Pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu surówka z młodej kapusty. Moje ulubione wiosenne warzywo. Najlepszy dodatek do obiadu. Surówka jest dobra w smaku również na drugi dzień.
SKŁADNIKI:
pół główki młodej kapusty
2 małe marchewki
1 jabłko
pół małego pęczka szczypiorku
mały pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
6-7 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę drobno poszatkować, marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać w misce i dodać pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Surówkę wstawić na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły, następnie wyjąć, wymieszać i ewentualnie doprawić.