czyli radosna twórczość w kuchni...
Świąteczne pierniczki udekorowane przez mojego 10-letniego syna, miał przy tym niezłą frajdę, dla mnie są śliczne, przy dekorowaniu stan liczebny pierników się zmniejszył, bo trzeba było sprawdzić czy są dobre :-)
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
150 g cukru
3 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g masła
1 jajko
6 łyżek jogurtu greckiego
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, posiekać i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać pierniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, pierniki piec 8 minut. Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale jak wystygną to robią się kruche. Przechowywać w zamkniętym słoiku.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.