czyli radosna twórczość w kuchni...
Szakszuka to danie kuchni Bliskiego Wschodu, które już na dobre zagościło na naszych stołach. Szakszuka to prosta potrawa składająca się głównie z pomidorów, jajek i papryki z dodatkiem orientalnych przypraw. U mnie wersja trochę uproszczona, bo taka najbardziej smakuje mojej rodzinie.
Poniżej przepis dla 1-2 osób.
SKŁADNIKI:
2 jajka
3 małe pomidory
1 dowolna cebula
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
odrobina oliwy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek pokroić.
Na małej 20 cm patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć, dodać pomidory, wymieszać i smażyć ok. 3 minut do odparowania wody. Następnie drewnianą łyżką zrobić takie dwa dołki w pomidorach i wbić po jajku. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć do ścięcia białek ok. 3-4 minuty.
Śniadanie gotowe, można posypać siekanym szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.