GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

05 marca 2023

Szakszuka to danie kuchni Bliskiego Wschodu, które już na dobre zagościło na naszych stołach.  Szakszuka to prosta potrawa składająca się głównie z pomidorów, jajek i papryki z dodatkiem orientalnych przypraw.  U mnie wersja trochę uproszczona, bo taka najbardziej smakuje mojej rodzinie.

Poniżej przepis dla 1-2 osób.

 

SKŁADNIKI:

2 jajka

3 małe pomidory

1 dowolna cebula

2-3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

odrobina oliwy do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek pokroić.

Na małej 20 cm patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć, dodać pomidory, wymieszać i smażyć ok. 3 minut do odparowania wody. Następnie drewnianą łyżką zrobić takie dwa dołki w pomidorach i wbić po jajku. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć do ścięcia białek ok. 3-4 minuty.

Śniadanie gotowe, można posypać siekanym szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Szakszuka, czyli świetny pomysł na szybkie śniadanie

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie