czyli radosna twórczość w kuchni...
Moja propozycja na śniadanie... przepyszna szakszuka na bogato. Nie jest to tradycyjna szakszuka, czyli jajka w pomidorach, ale zrobiona według mojego przepisu z mnóstwem warzyw, bo znajdziecie w niej bakłażan, cukinię, pieczarki, pomidory, szalotkę, czosnek, przyprawy no i jajka. Wyobraź sobie, jakie to było dobre :-)
SKŁADNIKI:
2 jajka
pół bakłażana
pół małej cukinii
kilka sztuk pieczarek
3-4 pomidory
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek passaty pomidorowej
sól, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku
olej do smażenia
kilka gałązek świeżej pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażan i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w talarki, cebulę w paski, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na patelni podsmażyć cebulę i wrzucić pieczarki, następnie cukinię i bakłażan, dalej smażyć, potem dodać pokrojone w kostkę pomidory i drobno krojony czosnek. Smażyć do miękkości. Pod koniec dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni zrobić dwa dołki, czyli rozgarnąć warzywa i wbić po jednym jajku, trochę je posolić. Patelnię przykryć pokrywą i dusić kilka minut aż jajka się zetną. Gotową szakszukę posypać listkami pietruszki. No i śniadanie gotowe :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.