© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Szakszuka z mnóstwem warzyw

Moja propozycja na śniadanie... przepyszna szakszuka na bogato. Nie jest to tradycyjna szakszuka, czyli jajka w pomidorach, ale zrobiona według mojego przepisu z mnóstwem warzyw, bo znajdziecie w niej bakłażan, cukinię, pieczarki, pomidory, szalotkę, czosnek, przyprawy no i jajka. Wyobraź sobie, jakie to było dobre :-)

 

SKŁADNIKI:

2 jajka

pół bakłażana

pół małej cukinii

kilka sztuk pieczarek

3-4 pomidory

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

kilka łyżek passaty pomidorowej

sól, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku

olej do smażenia

kilka gałązek świeżej pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażan i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w talarki, cebulę w paski, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na patelni podsmażyć cebulę i wrzucić pieczarki, następnie cukinię i bakłażan, dalej smażyć, potem dodać pokrojone w kostkę pomidory i drobno krojony czosnek. Smażyć do miękkości. Pod koniec dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni zrobić dwa dołki, czyli rozgarnąć warzywa i wbić po jednym jajku, trochę je posolić. Patelnię przykryć pokrywą i dusić kilka minut aż jajka się zetną. Gotową szakszukę posypać listkami pietruszki. No i śniadanie gotowe :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
23 marca 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...