Szarlotka z przepisu mojej Mamy, którą wszyscy uwielbiają. To ciasto to obowiązkowy deser na rodzinnych imprezach. Kruche delikatne ciasto i smak pysznych jabłek to coś, co chyba każdy z nas uwielbia. Przepis bardzo prosty warty spróbowania :-)
Forma 34x23 cm, szklanka 250 ml
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
220 g masła
1 całe jajko
2 żółtka
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
2 kg jabłek
cukier do smaku
cynamon do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obrać i drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać cukier, wymieszać i smażyć aż zmiękną, puszczą sok, zakryć pokrywą. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec zdjąć pokrywę i trochę odparować, żeby jabłka nie były wodniste, wystudzić.
Wszystkie składniki przełożyć do misy robota i wyrobić ciasto lub ręcznie zagnieść.
Włożyć do woreczka foliowego i do lodówki na około 30-40 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki można przesmarować masłem.
Połowę ciasta pokroić na cienkie plastry i wykładać na spód formy, nakłuć widelcem całą powierzchnię.
Dodać jabłka i równomiernie rozprowadzić.
Na górę poskubać resztę ciasta.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzić w formie i można jeść :-)
Zobacz jak ją zrobić na moim kanale
YouTube lub w zakładce
FILMY
SMACZNEGO!!!