GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 października 2024
Szarlotka z przepisu mojej Mamy, którą wszyscy uwielbiają. To ciasto to obowiązkowy deser na rodzinnych imprezach. Kruche delikatne ciasto i smak pysznych jabłek to coś, co chyba każdy z nas uwielbia. Przepis bardzo prosty warty spróbowania :-)
Forma 34x23 cm, szklanka 250 ml
 
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru 
220 g masła 
1 całe jajko 
2 żółtka 
3 łyżeczki cukru waniliowego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 
 
Dodatkowo:
2 kg jabłek 
cukier do smaku 
cynamon do smaku 
 
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obrać i drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać cukier, wymieszać i smażyć aż zmiękną, puszczą sok, zakryć pokrywą. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec zdjąć pokrywę i  trochę odparować, żeby jabłka nie były wodniste, wystudzić. 
 
Wszystkie składniki przełożyć do misy robota i wyrobić ciasto lub ręcznie zagnieść.
Włożyć do woreczka foliowego i do lodówki na około 30-40 minut.
 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki można przesmarować masłem.
Połowę ciasta pokroić na cienkie plastry i wykładać na spód formy, nakłuć widelcem całą powierzchnię.
Dodać jabłka i równomiernie rozprowadzić.
Na górę poskubać resztę ciasta.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzić w formie i można jeść :-)
 
Zobacz jak ją zrobić na moim kanale YouTube lub w zakładce FILMY
 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Szarlotka z przepisu mojej Mamy

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie