GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

23 listopada 2020

Ciasto francuskie ma to do siebie, że tylko nasza wyobraźnia ogranicza możliwości jego zastosowania. W moim domu miłośnikiem ciasta francuskiego jest mój syn, więc co rusz muszę główkować, żeby go czymś zaskoczyć. Tym razem padło na szaszłyki, jeszcze nie jadł, więc był zachwycony. Dwa szaszłyki były dla mnie i dodałam marynowane pieczarki... wiecie jakie to dobre :-) do tego sosik czosnkowy... 

 

SKŁADNIKI:

1 op. ciasta francuskiego

6-8 parówek

kilka pieczarek marynowanych (polecam spróbować)

patyki do szaszłyków

1 jajko do posmarowania

 

PRZYGTOWANIE:

Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 2 cm. Parówki, w zależności od wielkości, pokroić na 6-8 równych kawałków. Piekarnik nagrzać do 220 stopni góra-dół. Na patyki nadziać najpierw ciasto, potem parówka, znowu ciasto i tak na zmianę, chętni dodają pieczarki. Szaszłyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut do zrumienienia.

Dzieci będą zachwycone, nam też smakowało :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Szaszłyki z ciasta francuskiego

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie