czyli radosna twórczość w kuchni...
Znowu moje ulubione krewetki :-) tym razem w formie szaszłyków z grilla. Krewetki wcześniej zamarynowałam w oliwie z dodatkiem cytryny, czosnku, pietruszki, ziół prowansalskich i soli. Brakuje mi słów, by opisać ich smak, pychota!!!
SKŁADNIKI:
500 g surowych krewetek
100 ml oliwy
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
pół pęczka pietruszki
sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
patyki o szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki umyć, osuszyć na sitku i przełożyć do miski. W osobnej miseczce zrobić marynatę, czyli wymieszać oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Marynatę wlać do krewetek, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. pół godziny. Zamarynowane krewetki nabić po kilka sztuk na patyk i położyć na grillu. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.