czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam serdecznie :-) Gdy żar leje się z nieba, najlepszy będzie prosty deser dla ochłody, zrobiony z tego, co było pod ręką. Serniczek na zimno z galaretką, owocami i bitą śmietaną. Wyszedł przepyszny, dlatego wrzucam przepis na 4 porcje:
SKŁADNIKI:
2 galaretki (u mnie agrestowa i truskawkowa)
300 g (2 op.) serków homogenizowanych waniliowych
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE:
Dolną galaretkę (u mnie zieloną) rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia. Górną galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia.
Następnie dolną galaretkę wymieszać trzepaczką z serkami homogenizowanymi, wlać do szklanek i wstawić do lodówki do stężenia.
Serniczki wyjąć z lodówki, ułożyć ulubione owoce i zalać tężejącą galaretką.
Całość wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować deserki.
Gotowe :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.