czyli radosna twórczość w kuchni...
Wczorajsza kolacja, czyli szybkie bułeczki z ciasta francuskiego z żółtym serem. Taka zachciewajka mojego nastolatka. Wymyślone na poczekaniu i takie dobre, że prawie wszystko sam zjadł :-) Świetnie sprawdzą się również jako przekąska imprezowa.
SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
100-150 g tartego żółtego sera lub sera pokrojonego na małe kawałki
ketchup
1 jajko do posmarowania
ulubione ziarenka do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty. Zrobiłam w dwóch wersjach, jedne z samym serem, a drugie z serem i ketchupem. Na kawałki nałożyć troszkę ketchupu i żółtego sera. Złączyć rogi i zwinąć w kulkę. Gotowe bułeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać ziarenkami.
Piec w piekarniku ok. 20 minut w 200-220 stopniach do zrumienienia.
Bułeczki można podawać z ulubionymi sosami lub zjeść bez niczego, bo są super :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.