czyli radosna twórczość w kuchni...
Świetny pomysł na przekąskę. Kupiłam gotowe tacosy, więc poszło szybko. Tacosy super chrupiące, polecam, bo całość wyszła naprawdę pyszna. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki, każdy sobie da dodatki jakie lubi i wszyscy zadowoleni. Ja zrobiłam z ulubionymi krewetkami, ale można użyć dowolnych składników i szybka przekąska gotowa :-)
SKŁADNIKI:
6 sztuk tacos
250 g krewetek
2 ząbki czosnku
1 pęczek cebulki dymki
1 dojrzałe awokado
1 limonka
trochę świeżej pietruszki
trochę masła do smażenia
Salsa pomidorowa:
1 duży pomidor
trochę świeżej pietruszki lub kolendry
trochę zielonej cebulki dymki
1 mała papryczka chili
1 mała papryczka słodka
sól i pieprz do smaku
trochę soku z limonki
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotować salsę.
Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Odkroić gniazda nasienne i drobniutko pokroić. Dodać drobno krojone obie papryczki (bez nasion), posiekaną zieleninę i skropić sokiem z limonki. Na koniec doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Teraz robimy pastę z awokado.
Awokado obrać i rozgnieść widelcem w misce. Skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.
Tacosy podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni termoobieg przez 5 minut.
W tym czasie przygotować krewetki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić oczyszczone krewetki. Skropić sokiem z limonki, dodać przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem. Smażyć 2-3 minuty. Na koniec posypać siekaną pietruszką.
Krewetki zdjąć z patelni i przełożyć na nią cebulki dymki. Smażyć chwilę. Cebulki są pyszne, bo dodają słodyczy.
Tacosy wyjąć z piekarnika, każdy posmarować pastą z awokado, dodać 2-3 łyżeczki salsy i na górę krewetki. Na koniec przyozdobić smażonymi dymkami i gotowe.
Super pomysł na kolację lub przekąskę imprezową :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.