czyli radosna twórczość w kuchni...
Zapraszam na pyszny szybki obiad dla zabieganych... w niecałe pół godziny możecie się delektować tym rewelacyjnym daniem. Makaron w sosie na serku topionym i pleśniowym z tą całą resztą smakuje obłędnie.
SKŁADNIKI:
200-250 g makaronu tagliatelle
300 g świeżego filetu z łososia
trochę przyprawy do ryb
100 g serka topionego w kostce
60 g serka pleśniowego trójkącik
200 g świeżych liści szpinaku
2-3 ząbki czosnku
ok. 100 g obranych i pokrojonych orzechów włoskich
masło klarowane lub olej do smażenia
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
świeży siekany koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie i odcedzić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Jak zacznie tracić objętość to dodać przeciśnięty czosnek i pokrojone na kawałki oba sery. Smażyć na małej mocy palnika aż sery się rozpuszczą, dodać orzechy włoskie (troszkę zostawić do posypania). Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Dodać makaron i wymieszać.
W tym samym czasie na osobnej patelni na odrobinie tłuszczu usmażyć łososia.
Na koniec do makaronu dodać pokruszoną widelcem rybę, ponownie wymieszać i gotowe 😊Podawać na talerzu, posypać koperkiem i resztą orzechów.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.