© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Tagliatelle w sosie serowym ze szpinakiem, łososiem i orzechami 

Przepis na zupę krem z pieczarek

Zapraszam na pyszny szybki obiad dla zabieganych... w niecałe pół godziny możecie się delektować tym rewelacyjnym daniem. Makaron w sosie na serku topionym i pleśniowym z tą całą resztą smakuje obłędnie.

 

SKŁADNIKI:

200-250 g makaronu tagliatelle

300 g świeżego filetu z łososia

trochę przyprawy do ryb

100 g serka topionego w kostce

60 g serka pleśniowego trójkącik

200 g świeżych liści szpinaku

2-3 ząbki czosnku

ok. 100 g obranych i pokrojonych orzechów włoskich

masło klarowane lub olej do smażenia

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

świeży siekany koperek do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie i odcedzić.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Jak zacznie tracić objętość to dodać przeciśnięty czosnek i pokrojone na kawałki oba sery. Smażyć na małej mocy palnika aż sery się rozpuszczą, dodać orzechy włoskie (troszkę zostawić do posypania). Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Dodać makaron i wymieszać.

W tym samym czasie na osobnej patelni na odrobinie tłuszczu usmażyć łososia.

Na koniec do makaronu dodać pokruszoną widelcem rybę, ponownie wymieszać i gotowe 😊Podawać na talerzu, posypać koperkiem i resztą orzechów. 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
14 lipca 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...