© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Tarta rustykalna ze śliwkami

Róże karnawałowe

Zapraszam na pyszną tartę rustykalną ze śliwkami, lepszej nie jadłam. Idealna do weekendowej popołudniowej kawki. Na mojej ostatniej imprezie w mig zniknęła ze stołu, goście byli zachwyceni, bo tarta jest rewelacyjna. Korzystajcie, póki są śliweczki :-)

 

SKŁADNIKI (ciasto):

130 g zimnego masła (pokroić na kawałki)

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 op. cukru z wanilią

3 żółtka

2,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka jogurtu greckiego

Dodatkowo:

25 sztuk śliwek węgierek (wypestkować)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru trzcinowego

1 op. cukru z wanilią

1 łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych wyżej składników wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny.

Śliwki wymieszać z mąką, cukrami i cynamonem.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na koło, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, który przełożymy już na blachę. Ciasto nakłuć widelcem i na środku rozłożyć śliwki. Brzegi ciasta zawinąć do środka, ale tak żeby środek był odkryty. Przełożyć na blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 35 minut.

Po wyjęciu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
01 października 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...