czyli radosna twórczość w kuchni...
Zapraszam na pyszną tartę rustykalną ze śliwkami, lepszej nie jadłam. Idealna do weekendowej popołudniowej kawki. Na mojej ostatniej imprezie w mig zniknęła ze stołu, goście byli zachwyceni, bo tarta jest rewelacyjna. Korzystajcie, póki są śliweczki :-)
SKŁADNIKI (ciasto):
130 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 op. cukru z wanilią
3 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu greckiego
Dodatkowo:
25 sztuk śliwek węgierek (wypestkować)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 op. cukru z wanilią
1 łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych wyżej składników wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny.
Śliwki wymieszać z mąką, cukrami i cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na koło, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, który przełożymy już na blachę. Ciasto nakłuć widelcem i na środku rozłożyć śliwki. Brzegi ciasta zawinąć do środka, ale tak żeby środek był odkryty. Przełożyć na blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 35 minut.
Po wyjęciu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.