GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

29 października 2020

Na dzisiejszy obiad przygotowałam pyszną tartę z brokułami i szpinakiem z dodatkiem sera pleśniowego i mozarelli. Już dawno nie robiłam, więc po długiej przerwie smakowała wyśmienicie :-)

 

SKŁADNIKI (na formę średnicy 26 cm):

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

100 g masła

1 żółtko

2 łyżki gęstej śmietany 18 %

 

Farsz:

300 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego

3 ząbki czosnku

120 g sera pleśniowego blue

kilka małych kuleczek mozarelli

1 jajko

1 łyżka gęstej śmietany 18 % 

sól i pieprz do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

Dodatkowo:

groch lub fasola do obciążenia ciasta

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, sól, żółtko,  śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem. Po upływie czasu ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, dokładnie ułożyć, zawinąć brzegi i podziurkować widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła i wysypać fasolę lub groch do obciążenia. Przełożyć do piekarnika i piec 25 minut  w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie przygotować farsz.

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować kilka minut w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiny cukru. Następnie odsączyć na sitku.

Szpinak umyć i usmażyć na patelni. Do szpinaku dodać połowę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, śmietanę,  wyciśnięty przez praskę czosnek i na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtko. Brokuły przełożyć na patelnię ze szpinakiem i wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z farszem. Przełożyć do upieczonego ciasta. Na górę poukładać drugą połowę kosteczek sera pleśniowego oraz połówki kulek mozarelli. Całość włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę i można podawać.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Tarta z brokułami i szpinakiem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie