GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

17 marca 2021

Szybka i mega pyszna tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, pieczarkami i serem kozim. Pomysł na szybki obiad lub kolację dla miłośników ciasta francuskiego. Poniższy przepis na formę do tarty o średnicy 28 cm:

 

SKŁADNIKI:

1 op. ciasta francuskiego

650 g mrożonych liści szpinaku

150 g sera koziego twardego dojrzewającego

250 g pieczarek

3 ząbki czosnku

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

30 g sera pleśniowego

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu, chwilę smażyć, dodać przeciśnięty czosnek, śmietanę, ser pleśniowy, doprawić solą i pieprzem, i smażyć do odparowania wody, wystudzić.

Pieczarki pokroić na cienkie plastry i usmażyć na osobnej patelni, doprawić solą i pieprzem, następnie wystudzić.

Ser kozi zetrzeć na grubej tarce.

Formę do tarty wysmarować olejem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i wyłożyć na formę. Dokładnie docisnąć, wystające kawałki obciąć i ew. wykleić nimi boki formy. Resztę pokroić na cienkie długie paski, które wyłożymy na górę tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem, żeby zbytnio nie wyrosło. Upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni góra-dół przez ok. 7-8 minut, ma się podpiec.

Formę wyjąć, wyłożyć szpinak, na to pieczarki, na to tarty ser, a górę udekorować paskami z ciasta francuskiego. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15-20 minut do zrumienienia.

Po wyjęciu formę z tartą odstawić na ok. 5 minut, żeby odpoczęła.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kozim serem 

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie