czyli radosna twórczość w kuchni...
Szybka i mega pyszna tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, pieczarkami i serem kozim. Pomysł na szybki obiad lub kolację dla miłośników ciasta francuskiego. Poniższy przepis na formę do tarty o średnicy 28 cm:
SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
650 g mrożonych liści szpinaku
150 g sera koziego twardego dojrzewającego
250 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
30 g sera pleśniowego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu, chwilę smażyć, dodać przeciśnięty czosnek, śmietanę, ser pleśniowy, doprawić solą i pieprzem, i smażyć do odparowania wody, wystudzić.
Pieczarki pokroić na cienkie plastry i usmażyć na osobnej patelni, doprawić solą i pieprzem, następnie wystudzić.
Ser kozi zetrzeć na grubej tarce.
Formę do tarty wysmarować olejem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i wyłożyć na formę. Dokładnie docisnąć, wystające kawałki obciąć i ew. wykleić nimi boki formy. Resztę pokroić na cienkie długie paski, które wyłożymy na górę tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem, żeby zbytnio nie wyrosło. Upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni góra-dół przez ok. 7-8 minut, ma się podpiec.
Formę wyjąć, wyłożyć szpinak, na to pieczarki, na to tarty ser, a górę udekorować paskami z ciasta francuskiego. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15-20 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu formę z tartą odstawić na ok. 5 minut, żeby odpoczęła.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.