YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

07 kwietnia 2022

Przepyszna tarta z masą kajmakową z daktylami to świetna propozycja na słodki deser. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale i nie tylko. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego polecam wypróbować. Przepis na formę o średnicy 26 cm.

 

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

1 jajko

3 łyżki cukru

szczypta soli

Masa:

200 g masy kajmakowej mocno schłodzonej

125 g sera mascarpone (schłodzony)

150 ml śmietany 30% (schłodzona)

2 śmietanfixy

10 szt. suszonych daktyli

garść orzechów pistacjowych (bez łupinek)

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

Mąkę połączyć z kawałkami zimnego masła, za pomocą noża lub delikatnie wyrobić ręką lub mikserem. Dodać pozostałe składniki chwilę wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników.

Ciasto uformować na płaskie koło, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Formę do tarty delikatnie wysmarować masłem.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na koło większe od formy, bo będziemy jeszcze obklejać boki formy. Następnie przełożyć je do formy i ugnieść.

Na środek ciasta położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła, a na to np. ziarna grochu lub fasoli, żeby dociążyć ciasto podczas pieczenia.

Ciasto piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem i z powrotem włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut, do przyrumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.

Masa:

Ser mascarpone, śmietanę i mocno schłodzoną masę kajmakową ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy i jeszcze chwilę ubijać.

Daktyle pokroić na małe kawałki i przełożyć do masy. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tarty, rozprowadzić.

Orzechy pistacjowe rozgnieść w moździerzu lub zmielić nie za drobno. Górę tarty posypać pistacjami i całość włożyć do lodówki na min. 1-2h.

Tarta jest przepyszna, więc polecam na święta :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Tarta z masą kajmakową z daktylami i pistacjami

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl