czyli radosna twórczość w kuchni...
Przepyszna tarta z masą kajmakową z daktylami to świetna propozycja na słodki deser. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale i nie tylko. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego polecam wypróbować. Przepis na formę o średnicy 26 cm.
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
Masa:
200 g masy kajmakowej mocno schłodzonej
125 g sera mascarpone (schłodzony)
150 ml śmietany 30% (schłodzona)
2 śmietanfixy
10 szt. suszonych daktyli
garść orzechów pistacjowych (bez łupinek)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę połączyć z kawałkami zimnego masła, za pomocą noża lub delikatnie wyrobić ręką lub mikserem. Dodać pozostałe składniki chwilę wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników.
Ciasto uformować na płaskie koło, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Formę do tarty delikatnie wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na koło większe od formy, bo będziemy jeszcze obklejać boki formy. Następnie przełożyć je do formy i ugnieść.
Na środek ciasta położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła, a na to np. ziarna grochu lub fasoli, żeby dociążyć ciasto podczas pieczenia.
Ciasto piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem i z powrotem włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut, do przyrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.
Masa:
Ser mascarpone, śmietanę i mocno schłodzoną masę kajmakową ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy i jeszcze chwilę ubijać.
Daktyle pokroić na małe kawałki i przełożyć do masy. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tarty, rozprowadzić.
Orzechy pistacjowe rozgnieść w moździerzu lub zmielić nie za drobno. Górę tarty posypać pistacjami i całość włożyć do lodówki na min. 1-2h.
Tarta jest przepyszna, więc polecam na święta :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.