© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Tarta z masą kajmakową z daktylami i pistacjami

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Przepyszna tarta z masą kajmakową z daktylami to świetna propozycja na słodki deser. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale i nie tylko. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego polecam wypróbować. Przepis na formę o średnicy 26 cm.

 

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

1 jajko

3 łyżki cukru

szczypta soli

Masa:

200 g masy kajmakowej mocno schłodzonej

125 g sera mascarpone (schłodzony)

150 ml śmietany 30% (schłodzona)

2 śmietanfixy

10 szt. suszonych daktyli

garść orzechów pistacjowych (bez łupinek)

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

Mąkę połączyć z kawałkami zimnego masła, za pomocą noża lub delikatnie wyrobić ręką lub mikserem. Dodać pozostałe składniki chwilę wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników.

Ciasto uformować na płaskie koło, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Formę do tarty delikatnie wysmarować masłem.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na koło większe od formy, bo będziemy jeszcze obklejać boki formy. Następnie przełożyć je do formy i ugnieść.

Na środek ciasta położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła, a na to np. ziarna grochu lub fasoli, żeby dociążyć ciasto podczas pieczenia.

Ciasto piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem i z powrotem włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut, do przyrumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.

Masa:

Ser mascarpone, śmietanę i mocno schłodzoną masę kajmakową ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy i jeszcze chwilę ubijać.

Daktyle pokroić na małe kawałki i przełożyć do masy. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tarty, rozprowadzić.

Orzechy pistacjowe rozgnieść w moździerzu lub zmielić nie za drobno. Górę tarty posypać pistacjami i całość włożyć do lodówki na min. 1-2h.

Tarta jest przepyszna, więc polecam na święta :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
07 kwietnia 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...