czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj na obiadek zameldowała się tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym. Jest przepyszna i warta zrobienia :-)
SKŁADNIKI (na formę średnicy 26 cm):
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18 %
Farsz:
300 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
3 ząbki czosnku
120 g sera pleśniowego blue
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany 18 %
1 łyżka serka ricotta
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
Dodatkowo:
groch lub fasola do obciążenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem. Po upływie czasu ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, dokładnie ułożyć, zawinąć brzegi i podziurkować widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła i wysypać fasolę lub groch do obciążenia. Przełożyć do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak umyć i usmażyć na patelni. Do szpinaku dodać połowę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, śmietanę, ser ricotta, wyciśnięty przez praskę czosnek i na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtko. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z farszem. Przelać do upieczonego ciasta. Na górę poukładać drugą połowę kosteczek sera pleśniowego. Całość włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.