© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Dzisiaj na obiadek zameldowała się tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym. Jest przepyszna i warta zrobienia :-)

SKŁADNIKI (na formę średnicy 26 cm):

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

100 g masła

1 żółtko

2 łyżki śmietany 18 %

 

Farsz:

300 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego

3 ząbki czosnku

120 g sera pleśniowego blue

1 jajko

1 łyżka gęstej śmietany 18 % 

1 łyżka serka ricotta

sól i pieprz do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

Dodatkowo:

groch lub fasola do obciążenia ciasta

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, sól, żółtko,  śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem. Po upływie czasu ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, dokładnie ułożyć, zawinąć brzegi i podziurkować widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła i wysypać fasolę lub groch do obciążenia. Przełożyć do piekarnika i piec 25 minut  w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak umyć i usmażyć na patelni. Do szpinaku dodać połowę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, śmietanę, ser ricotta, wyciśnięty przez praskę czosnek i na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtko. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z farszem. Przelać do upieczonego ciasta. Na górę poukładać drugą połowę kosteczek sera pleśniowego. Całość włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut. 

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

26 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...