YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

26 marca 2019

Dzisiaj na obiadek zameldowała się tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym. Jest przepyszna i warta zrobienia :-)

SKŁADNIKI (na formę średnicy 26 cm):

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

100 g masła

1 żółtko

2 łyżki śmietany 18 %

 

Farsz:

300 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego

3 ząbki czosnku

120 g sera pleśniowego blue

1 jajko

1 łyżka gęstej śmietany 18 % 

1 łyżka serka ricotta

sól i pieprz do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

Dodatkowo:

groch lub fasola do obciążenia ciasta

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, sól, żółtko,  śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem. Po upływie czasu ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, dokładnie ułożyć, zawinąć brzegi i podziurkować widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła i wysypać fasolę lub groch do obciążenia. Przełożyć do piekarnika i piec 25 minut  w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak umyć i usmażyć na patelni. Do szpinaku dodać połowę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, śmietanę, ser ricotta, wyciśnięty przez praskę czosnek i na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtko. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z farszem. Przelać do upieczonego ciasta. Na górę poukładać drugą połowę kosteczek sera pleśniowego. Całość włożyć do piekarnika na 180 stopni na 20 minut. 

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl