GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

11 listopada 2020

Przyznam się szczerze, że do tej pory nie wiedziałam, że surową gęś też można jeść :-) Dla mnie tatar ograniczał się tylko do wołowiny i łososia. Jednak spróbowała i zrobiłam... nie żałuję, bo jak ktoś lubi surowe mięso, to na tatarze z gęsiny się nie zawiedzie. Poniżej przepis na 2-3 porcje.

 

SKŁADNIKI:

250-300 g świeżego filetu z piersi gęsi (bez skóry)

1 cebula szalotka

kilka sztuk marynowanych pieczarek

kilka sztuk kaparów

opcjonalnie kilkanaście ziaren marynowanego zielonego pieprzu

3-4 małe korniszonki

1 żółtko ze sparzonego jajka

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso można zmielić lub drobno posiekać. Cebulę, pieczarki, kapary i korniszonki drobno pokroić. Dodać ziarna pieprzu i żółtko. Doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (można to zrobić ręką).

Tatar świetnie smakuje z grzankami, ja jednak podałam z podpłomykami i też było pysznie.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Tatar z gęsiny

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie