czyli radosna twórczość w kuchni...
Przyznam się szczerze, że do tej pory nie wiedziałam, że surową gęś też można jeść :-) Dla mnie tatar ograniczał się tylko do wołowiny i łososia. Jednak spróbowała i zrobiłam... nie żałuję, bo jak ktoś lubi surowe mięso, to na tatarze z gęsiny się nie zawiedzie. Poniżej przepis na 2-3 porcje.
SKŁADNIKI:
250-300 g świeżego filetu z piersi gęsi (bez skóry)
1 cebula szalotka
kilka sztuk marynowanych pieczarek
kilka sztuk kaparów
opcjonalnie kilkanaście ziaren marynowanego zielonego pieprzu
3-4 małe korniszonki
1 żółtko ze sparzonego jajka
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso można zmielić lub drobno posiekać. Cebulę, pieczarki, kapary i korniszonki drobno pokroić. Dodać ziarna pieprzu i żółtko. Doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (można to zrobić ręką).
Tatar świetnie smakuje z grzankami, ja jednak podałam z podpłomykami i też było pysznie.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.