GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

04 listopada 2020

Kolejna propozycja na imprezę, torciki szpinakowe przekładane dwiema warstwami, dolna to twarożek ze szczypiorkiem i cebulą z dodatkiem drobno pokrojonych pomidorów suszonych i jabłuszek kaparowych, a górna to mus twarożkowy z grillowanym łososiem. Warstwa szpinakowa to nic innego jak rolada szpinakowa (ten sam przepis), tyle że nie rolowana, a w formie torcika, ja zrobiłam dwie warstwy, ale jak potrzebujecie mniej, to można ciasto pociąć na 4 kawałki i tort będzie jeszcze bardziej okazał. Można zrobić tylko jeden rodzaj masy twarożkowej, też będzie smacznie. Taki torcik to fajna alternatywa dla znanej już rolady szpinakowej :-)

 

SKŁADNIKI (na ciasto szpinakowe):

450 g mrożonego szpinaku

3 ząbki czosnku

4 jajka

3 łyżki mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

kilka kawałków sera pleśniowego

 

Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle klarowanym. Dodać ser pleśniowy, przeciśnięty przez prasę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmieszać z mąką i wmieszać do letniego szpinaku. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do szpinaku. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto i rozsmarować je na prawie całą blachę. Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Po wyjęciu wystudzić.

 

Warstwa górna:

2 serki twarogowe ze szczypiorkiem i cebulą 

ok. 500 g świeżego filetu z łososia

sok z cytryny

przyprawa do ryb

sól i pieprz do smaku

Rybę umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb oraz skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron. Rybę wystudzić, rozdrobnić i przełożyć do miski. Dodać serki i zblendować na gładką masę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

 

Warstwa dolna:

2 serki twarogowe ze szczypiorkiem i cebulą

kilka jabłuszek kaparowych

kilka pomidorów suszonych w oliwie

sól i pieprz do smaku

Kapary i pomidory drobno pokroić i zmieszać z serkami, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

 

PRZYGOTOWANIE TORCIKÓW:

Ciasto szpinakowe przekroić na dwie połówki lub na ćwiartki. Smarować na zmianę warstwy serków i przekładać ciastem szpinakowym, jak przy torcie. Górę udekorować koperkiem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Torciki szpinakowe

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie