Tortilla z patelni najlepsza jaką jadłam. Świetny sposób na pyszne śniadanie, lunch lub kolację. Tortilla z dodatkiem pomidorów, pieczarek i szynki jest przepyszna, ale można dowolnie modyfikować dodatki - daj to co lubisz najbardziej :-)
SKŁADNIKI:
4 placki tortilli
2 jajka
4 łyżki mleka
150 g pieczarek
1 mała cebula
4 plastry szynki
1 pomidor
100 g tartego żółtego sera
pół pęczka szczypiorku
odrobina tłuszczu do smażenia
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W kubku widelcem roztrzepać 1 jajko i 2 łyżki mleka, doprawić solą i pieprzem. Pomidor pokroić na plastry. Szczypiorek drobno posiekać.
Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, dodać cebulę, chwilę smażyć, dodać pieczarki i smażyć aż do odparowania wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki przełożyć do miski.
Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Wlać jajko z kubka, rozprowadzić po patelni, na to dać placek tortilli, na placek posypać trochę tartego sera i ułożyć plastry pomidora, posypać szczypiorkiem i jeszcze serem. Przykryć plackiem tortilli, na to pieczarki i trochę sera, przykryć plackiem tortilli, znowu trochę sera i plastry szynki, przykryć ostatnim plackiem. Szybko rozbić jajko z mlekiem, solą i pieprzem i wlać na górę, rozprowadzić i patelnię przykryć pokrywką. Smażyć 2-3 minuty, zdjąć pokrywę, przewrócić tortille na drugą stronę i jeszcze dopiekać.
Przed podaniem pokroić jak pizzę i posypać szczypiorkiem.
Film z przepisem znajdziesz w zakładce
FILMY oraz na moim kanale
YouTube
SMACZNEGO!!!