czyli radosna twórczość w kuchni...
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny posiłek, tortille ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę! To danie łączy w sobie delikatny smak szpinaku z kremowym nadzieniem. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwyci każdego smakosza. Spróbuj już dziś!
SKŁADNIKI:
2 placki tortilli
200 g świeżych liści szpinaku
2 garście tartego żółtego sera
1 duża łyżka serka kanapkowego lub fety
4 ząbki czosnku
1 duża łyżka krojonych pomidorów suszonych
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podgrzej odrobinę oliwy i przełóż pierwszą część szpinaku, delikatnie mieszaj aż szpinak zacznie zmniejszać objętość i dodaj resztę szpinaku. Całość mieszaj, żeby się nie przypaliło.
Następnie dopraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Teraz do szpinaku dodaj serek kanapkowy lub kawałki fety, wymieszaj do połączenia składników.
I sposób:
Tortillę do połowy posyp tartym żółtym serem i wyłóż połowę porcji szpinaku. Rozprowadź na tej połówce, na górę posyp jeszcze trochę tartego sera i złóż tortillę na pół.
II sposób:
Tortillę posyp tartym żółtym serem i wyłóż resztę szpinaku. Dokładnie rozprowadź po całym placku. Na środek wzdłuż wyłóż krojone suszone pomidory, jeszcze całość posyp tartym serem i tortillę zwiń w roladę.
Obie tortille przełóż na podgrzaną patelnię bez tłuszczu. Opiecz z obu stron po kilka minut na rumiano.
Gotowe tortille przełóż na deskę i pokrój - tortillę złożoną na pół pokrój na 4 trójkąty, a tortillę zwiniętą w roladę pokrój na kawałki.
Tortille są przepyszne i na pewno będą smakować każdemu miłośnikowi szpinaku :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.