GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

04 października 2020

Wpadam do Was z propozycją na pyszne śniadanie... grzanki z chleba pszennego z pastą z awokado i jajkiem sadzonym, całość dopieszczona listkami rukoli, siekanym szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem... no palce lizać. Zdrowy i pożywny posiłek na początek dnia.

 

SKŁADNIKI:

4 kromki chleba

4 jajka

1 dojrzałe awokado

2 łyżeczki oliwy z oliwek

odrobina soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

kilka listków rukoli

garść prażonych ziaren słonecznika

pół małego pęczka szczypiorku

 

PRZYGOTOWANIE:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i cały miąższ. W misce rozdrobnić miąższ widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Jajka usmażyć na maśle klarowanym, doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba zagrzać w tosterze. Każdą kromkę posmarować pastą z awokado, położyć jajko i udekorować rukolą, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie