czyli radosna twórczość w kuchni...
Wpadam do Was z propozycją na pyszne śniadanie... grzanki z chleba pszennego z pastą z awokado i jajkiem sadzonym, całość dopieszczona listkami rukoli, siekanym szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem... no palce lizać. Zdrowy i pożywny posiłek na początek dnia.
SKŁADNIKI:
4 kromki chleba
4 jajka
1 dojrzałe awokado
2 łyżeczki oliwy z oliwek
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
kilka listków rukoli
garść prażonych ziaren słonecznika
pół małego pęczka szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i cały miąższ. W misce rozdrobnić miąższ widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Jajka usmażyć na maśle klarowanym, doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba zagrzać w tosterze. Każdą kromkę posmarować pastą z awokado, położyć jajko i udekorować rukolą, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.