Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, jajko sadzone... no i oczywiście ulubione szparagi , no cóż mam powiedzieć... niebo w gębie :-) Proste, zdrowe i pożywne śniadanie. Zobacz jakie to proste :-)
SKŁADNIKI:
4 kromki chleba
3 małe awokado
pęczek szparagów
4 jajka
4 liście sałaty
szczypiorek do ozdoby
masło klarowane do smażenia
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Kromki chleba skropić oliwą i zrumienić w piekarniku. Awokado rozgnieść widelcem, doprawić solą i pieprzem, posmarować nimi upieczony chleb.
Szparagi (najlepiej cienkie, wtedy nie obieram) umyć i odłamać końcówki, gotować kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, odcedzić.
Na maśle klarowanym usmażyć 4 jajka, doprawić solą i pieprzem.
Na posmarowane awokado kromki chleba wyłożyć po liściu sałaty, ułożyć po jajku sadzonym.
Na tej samej patelni przez 1-2 minuty podsmażyć szparagi, można je jeszcze ewentualnie doprawić.
Szparagi ułożyć na tostach, górę przyozdobić siekanym szczypiorkiem.