czyli radosna twórczość w kuchni...
Przy okazji gotowania rosołu na mięsie drobiowym, ugotowane mięsko można wykorzystać i zrobić tymbaliki. Proste i szybkie w wykonaniu, no i bardzo smaczne. Poniżej składniki na 10 galaretek w zwykłych plastikowych białych kubkach.
SKŁADNIKI:
2 całe udka z kurczaka
pół puszki kukurydzy
2 małe ugotowane marchewki
1 litr doprawionego rosołu
10 łyżeczek żelatyny
10 białych plastikowych kubeczków
PRZYGOTOWANIE:
Rosół przelać przez drobne sitko lub gazę. Do gorącego rosołu wsypać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia i trochę wystudzić. Udka obrać, mięso pokroić w grubszą kostkę. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Do każdego kubeczka (mniej więcej do połowy) włożyć trochę kurczaka, marchewki i kukurydzy. Następnie do każdego kubeczka wlać rosół z żelatyną (do wysokości 3/4 kubka). Wystudzić i zimne włożyć do lodówki na min. 2 h.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.