czyli radosna twórczość w kuchni...
Francuska przekąska vol-au-vent podana na zimno z dwoma rodzajami nadzienia: pastą z tuńczyka oraz twarożkiem z jabłuszkami kaparowymi i łososiem. Trochę zabawy z tym jest, ale efekt murowany. Przekąski pięknie prezentują się na stole i na pewno zrobią wrażenie na gościach... u mnie zrobiły :-)
SKŁADNIKI:
3 opakowania ciastka francuskiego (na 16 sztuk przy założeniu, że resztki ciasta zagniatacie, wałkujecie i wykrawacie ponownie; inaczej wyjdzie mniej; moja bazowa foremka miała 8 cm średnicy)
1 jajko
Farsz 1:
1 puszka tuńczyka
1 serek twarożkowy ze szczypiorkiem
1 mała cebula szalotka (drobno pokrojona)
1-2 łyżeczki jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek koperku do ozdoby
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić.
Farsz 2:
1 serek twarożkowy z chrzanem
kilka sztuk jabłuszek kaparowych (drobno pokrojonych)
1-2 łyżeczki jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
50 g łososia wędzonego
kilka gałązek koperku do ozdoby
Wszystkie składniki (oprócz łososia i koperku) wymieszać i doprawić. Łosoś i koperek będzie do ozdoby.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwinąć i wykroić pełne koła. Następnie dla każdego pełnego koła wykroić po 2 krążki z otworem w środku. Małe kółka będą "pokrywkami", potrzebujecie ich tyle, ile macie pełnych kół (żeby nie marnować ciasta resztki zagniotłam, ponownie rozwałkowałam i wykrawałam).
Następnie oddzielić żółtko od białka. Do białka i żółtka osobno wlać odrobinę wody i wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pełne koła. Posmarować je białkiem. Na to nałożyć pierwsze puste koło i ponownie posmarować białkiem. Czynność powtórzyć z drugim pustym kołem. Na koniec całość (łącznie z małymi kółkami) posmarować żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni góra-dół na 10-15 minut do zrumienienia (to zależy od piekarnika).
Gotowe vol-au-vent wystudzić i można nadziewać farszami. Każdy przykryć pokrywką z małego kółka.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.