YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

04 stycznia 2021

Francuska przekąska vol-au-vent podana na zimno z dwoma rodzajami nadzienia: pastą z tuńczyka oraz twarożkiem z jabłuszkami kaparowymi i łososiem. Trochę zabawy z tym jest, ale efekt murowany. Przekąski pięknie prezentują się na stole i na pewno zrobią wrażenie na gościach... u mnie zrobiły :-)

 

SKŁADNIKI:

3 opakowania ciastka francuskiego (na 16 sztuk przy założeniu, że resztki ciasta zagniatacie, wałkujecie i wykrawacie ponownie; inaczej wyjdzie mniej; moja bazowa foremka miała 8 cm średnicy)

1 jajko

Farsz 1:

1 puszka tuńczyka

1 serek twarożkowy ze szczypiorkiem

1 mała cebula szalotka (drobno pokrojona)

1-2 łyżeczki jogurtu greckiego

sól i pieprz do smaku

kilka gałązek koperku do ozdoby

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić.

Farsz 2:

1 serek twarożkowy z chrzanem

kilka sztuk  jabłuszek kaparowych (drobno pokrojonych)

1-2 łyżeczki jogurtu greckiego

sól i pieprz do smaku

50 g łososia wędzonego

kilka gałązek koperku do ozdoby

Wszystkie składniki (oprócz łososia i koperku) wymieszać i doprawić. Łosoś i koperek będzie do ozdoby.

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozwinąć i wykroić pełne koła. Następnie dla każdego pełnego koła wykroić po 2 krążki z otworem w środku. Małe kółka będą "pokrywkami", potrzebujecie ich tyle, ile macie pełnych kół (żeby nie marnować ciasta resztki zagniotłam, ponownie rozwałkowałam i wykrawałam).

Następnie oddzielić żółtko od białka. Do białka i żółtka osobno wlać odrobinę wody i wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pełne koła. Posmarować je białkiem. Na to nałożyć pierwsze puste koło i ponownie posmarować białkiem. Czynność powtórzyć z drugim pustym kołem. Na koniec całość (łącznie z małymi kółkami) posmarować żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni góra-dół na 10-15 minut do zrumienienia (to zależy od piekarnika).

Gotowe vol-au-vent wystudzić i można nadziewać farszami. Każdy przykryć pokrywką z małego kółka.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Vol-au-went francuska przekąska - krok po kroku

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl