© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Vol-au-went francuska przekąska - krok po kroku

Róże karnawałowe

Francuska przekąska vol-au-vent podana na zimno z dwoma rodzajami nadzienia: pastą z tuńczyka oraz twarożkiem z jabłuszkami kaparowymi i łososiem. Trochę zabawy z tym jest, ale efekt murowany. Przekąski pięknie prezentują się na stole i na pewno zrobią wrażenie na gościach... u mnie zrobiły :-)

 

SKŁADNIKI:

3 opakowania ciastka francuskiego (na 16 sztuk przy założeniu, że resztki ciasta zagniatacie, wałkujecie i wykrawacie ponownie; inaczej wyjdzie mniej; moja bazowa foremka miała 8 cm średnicy)

1 jajko

Farsz 1:

1 puszka tuńczyka

1 serek twarożkowy ze szczypiorkiem

1 mała cebula szalotka (drobno pokrojona)

1-2 łyżeczki jogurtu greckiego

sól i pieprz do smaku

kilka gałązek koperku do ozdoby

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić.

Farsz 2:

1 serek twarożkowy z chrzanem

kilka sztuk  jabłuszek kaparowych (drobno pokrojonych)

1-2 łyżeczki jogurtu greckiego

sól i pieprz do smaku

50 g łososia wędzonego

kilka gałązek koperku do ozdoby

Wszystkie składniki (oprócz łososia i koperku) wymieszać i doprawić. Łosoś i koperek będzie do ozdoby.

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozwinąć i wykroić pełne koła. Następnie dla każdego pełnego koła wykroić po 2 krążki z otworem w środku. Małe kółka będą "pokrywkami", potrzebujecie ich tyle, ile macie pełnych kół (żeby nie marnować ciasta resztki zagniotłam, ponownie rozwałkowałam i wykrawałam).

Następnie oddzielić żółtko od białka. Do białka i żółtka osobno wlać odrobinę wody i wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pełne koła. Posmarować je białkiem. Na to nałożyć pierwsze puste koło i ponownie posmarować białkiem. Czynność powtórzyć z drugim pustym kołem. Na koniec całość (łącznie z małymi kółkami) posmarować żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni góra-dół na 10-15 minut do zrumienienia (to zależy od piekarnika).

Gotowe vol-au-vent wystudzić i można nadziewać farszami. Każdy przykryć pokrywką z małego kółka.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
04 stycznia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...