czyli radosna twórczość w kuchni...
Przepis na świąteczny makowiec, tym razem jako drożdżowy wieniec makowy. Taka forma makowca będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Zapach Świąt unosi się już w całym domu, trwa odliczanie ...
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
100 g masła (roztopić)
250 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
30 g drożdży
szczypta soli
850 g gotowej masy makowej (użyłam firmy Helio Bakalie)
2 białka
polewa z białej czekolady (użyłam firmy Helio Bakalie)
PRZYGOTOWANIE:
Do garnuszka wlać mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Do miski lub misy robota wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, żółtka, wlać zaczyn drożdżowy i stopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dodać mleka lub mąki). Wyrabiam w robocie ok. 10 minut. Miskę podsypać mąką, włożyć ciasto, przykryć szczelnie folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h (ma podwoić swoją objętość).
Przygotować masę makową, czyli do gotowej masy dodać ubite białka i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Podzielić wzdłuż na trzy części. Na każdej rozsmarować masę makową, zwinąć w rolady, każdą roladę naciąć wzdłuż u góry. Końce rolad zczepić ze sobą i formować warkocz, zawinąć końcówki, przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, zwinąć w koło, wysmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni góra-dół przez 30-35 minut do zrumienienia. Po wyjęciu studzić na kratce, można polać lukrem lub polewą czekoladową.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.