© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Wieprzowina w sosie musztardowym

Róże karnawałowe

Propozycja pysznego obiadu z mięsem wieprzowym w roli głównej. U mnie to była łopatka, ale tak naprawdę to każde mięsko będzie pasować do sosu musztardowego. Nie wymaga zbytniego zaangażowania i doskonale smakuje np. z kopytkami, które tu idealnie pasują, tworząc świetny zestaw obiadowy. Przepis na kopytka znajdziesz TUTAJ

 

SKŁADNIKI:

500 g łopatki wieprzowej

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżki musztardy (dałam miodową)

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka listków laurowych

sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości. Lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć z obu na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia. Następnie dodać plastry cebuli i kawałki czosnku. Chwilę smażyć. Teraz albo całość przełożyć do rondla, albo na patelnię wlać wodę do wysokości mięsa, dodać ziele angielskie i liście laurowe, i przykryć pokrywą. Dusić na małym ogniu przez godzinę lub więcej, aż mięso będzie miękkie. Obracać co jakiś czas.

Gdy mięso będzie miękkie, dodać 1-2 łyżki musztardy (wg uznania), dokładnie wymieszać i dalej chwilę dusić. Następnie wyjąć mięso, liście laurowe i ziele angielskie, a pozostały sos z patelni przelać do garnuszka i zblendować razem z cebulą i czosnkiem. Sos można jeszcze doprawić, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną, wlać z powrotem na patelnię, przełożyć mięso, podgrzać i całość wymieszać.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
26 października 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...