czyli radosna twórczość w kuchni...
Propozycja pysznego obiadu z mięsem wieprzowym w roli głównej. U mnie to była łopatka, ale tak naprawdę to każde mięsko będzie pasować do sosu musztardowego. Nie wymaga zbytniego zaangażowania i doskonale smakuje np. z kopytkami, które tu idealnie pasują, tworząc świetny zestaw obiadowy. Przepis na kopytka znajdziesz TUTAJ
SKŁADNIKI:
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki musztardy (dałam miodową)
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości. Lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć z obu na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia. Następnie dodać plastry cebuli i kawałki czosnku. Chwilę smażyć. Teraz albo całość przełożyć do rondla, albo na patelnię wlać wodę do wysokości mięsa, dodać ziele angielskie i liście laurowe, i przykryć pokrywą. Dusić na małym ogniu przez godzinę lub więcej, aż mięso będzie miękkie. Obracać co jakiś czas.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać 1-2 łyżki musztardy (wg uznania), dokładnie wymieszać i dalej chwilę dusić. Następnie wyjąć mięso, liście laurowe i ziele angielskie, a pozostały sos z patelni przelać do garnuszka i zblendować razem z cebulą i czosnkiem. Sos można jeszcze doprawić, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną, wlać z powrotem na patelnię, przełożyć mięso, podgrzać i całość wymieszać.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.