YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

10 maja 2022

Dzisiaj polecam przepis na pyszną babkę cytrynową z użyciem uniwersalnej mąki Szymanowskiej typ 480. Babka wyszła pulchna i wilgotna. Mąka idealnie sprawdziła się w tym przepisie, jak również znajdzie zastosowanie w przygotowaniu ciast drożdżowych takie jak chleby, bułki, pizze, strucle, chałki, jak również przy pieczeniu biszkoptów, naleśników, ciast kruchych i wielu innych wypieków. Mąka pszenna Szymanowska jest bogata w gluten, co gwarantuje elastyczność i odpowiednią konsystencję ciast.

Polecam Wam ten rodzaj mąki, gdyż ma szerokie wykorzystanie w kuchni, a jej skład gwarantuje sukces w postaci pysznych domowych wypieków.

Mąkę Szymanowską uniwersalną firmy Polskie Młyny można zamówić w sklepie:

https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256?

 

Poniżej przepis na babkę cytrynową (na formę do babki z kominem śr. 22-24 cm):

SKŁADNIKI:

4 jajka rozm. L

180 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej typ 480

70 g maki ziemniaczanej

200 g masła

1 cytryna

3/4 szklanki cukru

1 op. cukru z wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

odrobina masła i bułka tarta do wysmarowania formy

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżki wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce, resztę wycisnąć na sok.

Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

Masło roztopić i dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wystudzić.

Do miski lub misy robota wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na jasną gęstą masę.

Następnie dodać partiami przesiane mąki i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec wlać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencje budyniu.

Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i stopniowo dodawać po łyżce wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Wystudzoną babkę polać lukrem i zostawić do zastygnięcia.

Polecam, bo babeczka jest przepyszna w smaku.

Przepis na zupę krem z pieczarek

Współpraca z firmą Polskie Młyny - pyszna babka cytrynowa

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl