© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Współpraca z firmą Polskie Młyny - pyszna babka cytrynowa

Przepis na zupę krem z pieczarek

Dzisiaj polecam przepis na pyszną babkę cytrynową z użyciem uniwersalnej mąki Szymanowskiej typ 480. Babka wyszła pulchna i wilgotna. Mąka idealnie sprawdziła się w tym przepisie, jak również znajdzie zastosowanie w przygotowaniu ciast drożdżowych takie jak chleby, bułki, pizze, strucle, chałki, jak również przy pieczeniu biszkoptów, naleśników, ciast kruchych i wielu innych wypieków. Mąka pszenna Szymanowska jest bogata w gluten, co gwarantuje elastyczność i odpowiednią konsystencję ciast.

Polecam Wam ten rodzaj mąki, gdyż ma szerokie wykorzystanie w kuchni, a jej skład gwarantuje sukces w postaci pysznych domowych wypieków.

Mąkę Szymanowską uniwersalną firmy Polskie Młyny można zamówić w sklepie:

https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256?

 

Poniżej przepis na babkę cytrynową (na formę do babki z kominem śr. 22-24 cm):

SKŁADNIKI:

4 jajka rozm. L

180 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej typ 480

70 g maki ziemniaczanej

200 g masła

1 cytryna

3/4 szklanki cukru

1 op. cukru z wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

odrobina masła i bułka tarta do wysmarowania formy

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżki wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce, resztę wycisnąć na sok.

Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

Masło roztopić i dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wystudzić.

Do miski lub misy robota wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na jasną gęstą masę.

Następnie dodać partiami przesiane mąki i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec wlać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencje budyniu.

Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i stopniowo dodawać po łyżce wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Wystudzoną babkę polać lukrem i zostawić do zastygnięcia.

Polecam, bo babeczka jest przepyszna w smaku.

10 maja 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...