czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj polecam przepis na pyszną babkę cytrynową z użyciem uniwersalnej mąki Szymanowskiej typ 480. Babka wyszła pulchna i wilgotna. Mąka idealnie sprawdziła się w tym przepisie, jak również znajdzie zastosowanie w przygotowaniu ciast drożdżowych takie jak chleby, bułki, pizze, strucle, chałki, jak również przy pieczeniu biszkoptów, naleśników, ciast kruchych i wielu innych wypieków. Mąka pszenna Szymanowska jest bogata w gluten, co gwarantuje elastyczność i odpowiednią konsystencję ciast.
Polecam Wam ten rodzaj mąki, gdyż ma szerokie wykorzystanie w kuchni, a jej skład gwarantuje sukces w postaci pysznych domowych wypieków.
Mąkę Szymanowską uniwersalną firmy Polskie Młyny można zamówić w sklepie:
https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-uniwersalna-typ-480-11637378256?
Poniżej przepis na babkę cytrynową (na formę do babki z kominem śr. 22-24 cm):
SKŁADNIKI:
4 jajka rozm. L
180 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej typ 480
70 g maki ziemniaczanej
200 g masła
1 cytryna
3/4 szklanki cukru
1 op. cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
odrobina masła i bułka tarta do wysmarowania formy
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce, resztę wycisnąć na sok.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić i dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wystudzić.
Do miski lub misy robota wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na jasną gęstą masę.
Następnie dodać partiami przesiane mąki i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec wlać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencje budyniu.
Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
Lukier:
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i stopniowo dodawać po łyżce wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Wystudzoną babkę polać lukrem i zostawić do zastygnięcia.
Polecam, bo babeczka jest przepyszna w smaku.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.