YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

02 maja 2022

Uniwersalna mąka Szymanowska typ 480  znajdzie miejsce w codziennym zastosowaniu w kuchni. Można z niej przygotować ciasta drożdżowe takie jak chleby, bułki, pizze, strucle, chałki itp. Doskonale sprawdzi się również przy pieczeniu babek, biszkoptów, naleśników, ciast kruchych i wielu innych wypieków. Mąka pszenna Szymanowska jest bogata w gluten, co gwarantuje elastyczność i odpowiednią konsystencję ciast.

W moim przepisie wykorzystałam mąkę Szymanowską uniwersalną typ 480 do przygotowania popularnego chlebka odrywanego. Chlebek wyszedł przepyszny, pulchny, delikatny w smaku, po prostu idealny.

Polecam Wam ten rodzaj mąki, gdyż ma szerokie wykorzystanie w kuchni, a jej skład gwarantuje sukces w postaci pysznych domowych wypieków.

Mąkę Szymanowską uniwersalną oraz wiele innych produktów firmy Polskie Młyny, które zazwyczaj są niedostępne w marketach, można zamówić w sklepie:

https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep

 

Poniżej przepis na chlebek odrywany:

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej Szymanowskiej typ 480

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

300 ml ciepłego mleka

60 ml oliwy

Dodatkowo:

150 g masła

5-6 ząbków czosnku

sól i pieprz do smaku

zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek

100-150 g tartego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w mleku i odstawić na 15 minut aż zaczną pracować. Resztę składników na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotować masło.

Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki prostokąt 50x40 cm. Całość wysmarować dokładnie masłem czosnkowym, jedną połowę posypać tartym serem. Ciasto złożyć na pół, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż cienszego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w spiralkę i układamy dookoła naczynia żaroodpornego lub formy wysmarowanej masłem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok 20-25 minut do zrumienienia. 

 

SMACZNEGO!!!
 
 
Przepis na zupę krem z pieczarek

Współpraca z firmą Polskie Młyny - pyszny chlebek odrywany

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl