czyli radosna twórczość w kuchni...
Uniwersalna mąka Szymanowska typ 480 znajdzie miejsce w codziennym zastosowaniu w kuchni. Można z niej przygotować ciasta drożdżowe takie jak chleby, bułki, pizze, strucle, chałki itp. Doskonale sprawdzi się również przy pieczeniu babek, biszkoptów, naleśników, ciast kruchych i wielu innych wypieków. Mąka pszenna Szymanowska jest bogata w gluten, co gwarantuje elastyczność i odpowiednią konsystencję ciast.
W moim przepisie wykorzystałam mąkę Szymanowską uniwersalną typ 480 do przygotowania popularnego chlebka odrywanego. Chlebek wyszedł przepyszny, pulchny, delikatny w smaku, po prostu idealny.
Polecam Wam ten rodzaj mąki, gdyż ma szerokie wykorzystanie w kuchni, a jej skład gwarantuje sukces w postaci pysznych domowych wypieków.
Mąkę Szymanowską uniwersalną oraz wiele innych produktów firmy Polskie Młyny, które zazwyczaj są niedostępne w marketach, można zamówić w sklepie:
https://allegro.pl/
Poniżej przepis na chlebek odrywany:
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej Szymanowskiej typ 480
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
300 ml ciepłego mleka
60 ml oliwy
Dodatkowo:
150 g masła
5-6 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek
100-150 g tartego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w mleku i odstawić na 15 minut aż zaczną pracować. Resztę składników na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotować masło.
Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki prostokąt 50x40 cm. Całość wysmarować dokładnie masłem czosnkowym, jedną połowę posypać tartym serem. Ciasto złożyć na pół, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż cienszego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w spiralkę i układamy dookoła naczynia żaroodpornego lub formy wysmarowanej masłem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok 20-25 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.