© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Współpraca z firmą Polskie Młyny - pyszny chlebek odrywany

Przepis na zupę krem z pieczarek

Uniwersalna mąka Szymanowska typ 480  znajdzie miejsce w codziennym zastosowaniu w kuchni. Można z niej przygotować ciasta drożdżowe takie jak chleby, bułki, pizze, strucle, chałki itp. Doskonale sprawdzi się również przy pieczeniu babek, biszkoptów, naleśników, ciast kruchych i wielu innych wypieków. Mąka pszenna Szymanowska jest bogata w gluten, co gwarantuje elastyczność i odpowiednią konsystencję ciast.

W moim przepisie wykorzystałam mąkę Szymanowską uniwersalną typ 480 do przygotowania popularnego chlebka odrywanego. Chlebek wyszedł przepyszny, pulchny, delikatny w smaku, po prostu idealny.

Polecam Wam ten rodzaj mąki, gdyż ma szerokie wykorzystanie w kuchni, a jej skład gwarantuje sukces w postaci pysznych domowych wypieków.

Mąkę Szymanowską uniwersalną oraz wiele innych produktów firmy Polskie Młyny, które zazwyczaj są niedostępne w marketach, można zamówić w sklepie:

https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep

 

Poniżej przepis na chlebek odrywany:

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej Szymanowskiej typ 480

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

300 ml ciepłego mleka

60 ml oliwy

Dodatkowo:

150 g masła

5-6 ząbków czosnku

sól i pieprz do smaku

zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek

100-150 g tartego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w mleku i odstawić na 15 minut aż zaczną pracować. Resztę składników na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotować masło.

Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki prostokąt 50x40 cm. Całość wysmarować dokładnie masłem czosnkowym, jedną połowę posypać tartym serem. Ciasto złożyć na pół, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż cienszego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w spiralkę i układamy dookoła naczynia żaroodpornego lub formy wysmarowanej masłem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok 20-25 minut do zrumienienia. 

 

SMACZNEGO!!!
 
 
02 maja 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...