czyli radosna twórczość w kuchni...
W ramach współpracy ze sklepem internetowym https://www.bee.pl/ przygotowałam te pyszne bagietki z wykorzystaniem produktów znajdujących się w ofercie sklepu. Znajdziecie tam szeroki wybór produktów, w tym zdrowej żywności prosto od renomowanych producentów, zarówno produktów codziennego użytku, jak i rzadkich delikatesów z segmentu premium. Ofertę sklepu rozszerzono o kosmetyki, wyprawki dla matki i dziecka, zabawki, akcesoria dla zwierzaków, a nawet książki. Zakupy w sklepie bee.pl są proste, szybkie, wygodne i intuicyjne.
Do przygotowania bagietek wykorzystałam następujące produkty:
Mąka orkiszowa jasna typ 700 marki Naturalnie Zdrowe to bardzo uniwersalny produkt, który okaże się przydatny w każdej kuchni. Mąka jest drobno mielona, przez co szybko i bez problemu można nią zagęścić np. sosy. Mąka będzie również doskonała do rozmaitych wypieków, takich jak: chleb, bułki, ciasto, naleśniki, gofry, pizza i inne. Mąka orkiszowa to wspaniała alternatywa dla białej mąki pszennej, bo posiada mniej kalorii i większą zawartość cennych minerałów oraz witamin. Stanowi znakomity wybór dla osób, które źle tolerują gluten, gdyż ten znajdujący się w orkiszu jest lepiej przyswajalny. Mąka orkiszowa będzie też odpowiednia dla tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Sól stanowi świetną alternatywę dla powszechnie stosowanej zwykłej soli kamiennej. Jest od niej znacznie zdrowsza. Swoją różową barwę zawdzięcza wysokiej zawartości tlenku żelaza. Sól himalajska jest bogata w substancje mineralne, spożywając sól himalajską dostarczasz swojemu organizmowi niezbędnych mikro i makro składników.
O dobroczynnych właściwościach nasion chia nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Te drobne ziarenka są bogate w kwasy omega-3, białka roślinne, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez i cynk. Nasiona chia sprawdzą się w każdej kuchni w postaci zmielonej lub całej, a zdolność do pęcznienia jest ich niesamowitą zaletą. Mogą stanowić dodatek do sałatek, musli, owsianek, jogurtów, deserów owocowymi, ciast lub domowego pieczywa.
Laskolada to krem z orzechów bez dodatku, stworzony dla wielbicieli czekoladowych kremów. Laskolada jest zdrowym i pysznym kremem bogatym w witaminy, wyprodukowanym z orzechów laskowych i słodkich suszonych daktyli z dodatkiem kakao.
Krem orzechowy Basia Basia świetne sprawdzi się jako dodatek do porannego śniadania, ale i nie tylko. Laskoladą można przełożyć wafle i stworzyć tak lubianą przez wszystkich słodką przekąskę.
Ponadto miałam okazję również wypróbować poniższe produkty:
Żurawina suszona to świetna alternatywa dla słodyczy, jest jednym z bardziej wartościowych owoców. Żurawina, podobnie jak inne suszone owoce, doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju deserach, ale i nie tylko, gdyż nadaje się do ozdabiania ciast, do przygotowywania dań mięsnych, warzywnych. Żurawiną możemy wzbogacić smaki domowych ciast, ciasteczek, galaretek, owsianek, płatków śniadaniowych, sałatek owocowych, jogurtów, herbat itp.
Mąka orkiszowa jasna typ 550 1 kg Bio marki BioLife to produkt z serii Podlaskich Mąk Ekologicznych, które pochodzą prosto z zielonych płuc Polski, czyli okolic Bielska Podlaskiego zlokalizowanego nieopodal Puszczy Białowieskiej. To produkt stworzony według tradycyjnych receptur bez konserwantów i sztucznych dodatków. Mąka orkiszowa jasna typ 550 od BioLife to produkt certyfikowany ekologicznie, nie jest modyfikowany genetycznie. Mąkę można wykorzystać przy różnego rodzaju wypiekach typu bułki, chleb, ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych.
Polecam wypróbować przepis na te pyszne bagietki. Bagietki świetnie smakują, są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Bagietki upieczone z mąki orkiszowej jasnej typ 700, przez co są idealne dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, gdyż mąka orkiszowa ma mniej kalorii niż tradycyjna mąka pszenna.
SKŁADNIKI:
450 g mąki orkiszowej typ 700 Naturalnie Zdrowe
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
120 ml letniej wody niegazowanej
130 ml letniej wody gazowanej
1 łyżeczka soli himalajskiej drobnoziarnistej różowej
50 g nasion chia
1 jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotować zaczyn drożdżowy, czyli wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, wodą niegazowaną oraz 50 g mąki i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W misce lub misie robota wymieszać resztę mąki, sól, wodę niegazowaną oraz zaczyn drożdżowy i część nasion chia (resztą posypać górę bagietek). Wyrobić elastyczne ciasto (może być trochę klejące, w zależności od użytej mąki można dodać trochę wody lub mąki). Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, ponownie krótko wyrobić na blacie podsypanym mąką i podzielić na dwa kawałki. Każdy rozciągnąć w rękach i poskręcać. Kawałki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub do specjalnej formy do bagietek podsypanej mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Przed włożeniem do piekarnika ponacinać po skosie, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać nasionami chcia.
Piec w 200 stopniach góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia.
Nam bardzo smakowała bagietka posmarowana pyszną Laskoladą.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.