© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Zakwas do chleba krok po kroku

Gotowanie Po Mojemu - przepis na rogaliki drożdżowe

Domowy zdrowy chlebek najlepszy jest zrobiony na samym zakwasie. Ale jak upiec taki chleb pierwszy raz, jak nie mamy zakwasu? Nie jest to problem, tylko potrzebujecie kilku dni do przygotowania takiego zakwasu.

Dzień pierwszy:

Rano pół szklanki przegotowanej wody i pół szklanki mąki pełnoziarnistej umieszczamy w dużym słoiku i mieszamy. Górę słoika przykrywamy gazą, ręcznikiem papierowym lub pokrywką, żeby była cyrkulacja powietrza. Zostawiamy słoik w ciepłym miejscu, z dala od bezpośredniego słońca. Wieczorem zakwas mieszamy.

Dzień drugi:

Rano dokarmiamy zakwas, czyli dodajemy do niego znowu pół szklanki mąki pełnoziarnistej oraz pół szklanki przegotowanej wody i  wszystko mieszamy. Wieczorem znowu mieszamy albo wcześniej, kiedy zaczyna nam uciekać ze słoika. 

Dzień trzeci:

Rano dokarmiamy zakwas, czyli powtarzamy czynności z dnia poprzedniego. Mieszamy za każdym razem, gdy ucieka ze słoika. Wieczorem zakwas jest już gotowy do użycia.

Możecie od razu użyć gotowego zakwasu do przygotowania chlebka albo włożyć go do lodówki na kiedy indziej. Zakwas może czekać w lodówce max 14 dni.

 

PROPOZYCJĘ NA MÓJ CHLEBEK ZNAJDZIECIE NA BLOGU!!! 

 

Pozdrawiam Was serdecznie:-)

 

 

 

10 lutego 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...