© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Zakwas z buraków

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Zakwas z buraków, czyli przepis na idealny zakwas buraczany. Wypróbuj prosty przepis na pyszny i zdrowy zakwas buraczany. Taki zakwas nadaje się nie tylko do przygotowania barszczu, ale przede wszystkim jest to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Buraki mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu, to również naturalny probiotyk, dlatego warto go regularnie stosować w codziennej diecie. Przygotowanie zakwasu jest bardzo łatwe, wystarczy znać kilka wskazówek i zapewniam, że będzie pysznie.

 

SKŁADNIKI:

1 kg buraków

5-6 ząbków czosnku

2-3 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

1,5 litra ciepłej lub letniej przegotowanej wody

ok. 1,5 płaskiej łyżki soli niejodowanej lub kamiennej

 

PRZYGOTOWANIE:

Naczynie gliniane lub słoik wyparzyć.

Buraki obrać, umyć i pokroić w kostkę.  Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Do naczynia lub słoika przełożyć buraki oraz pozostałe składniki i zalać letnią przegotowaną wodą. Woda ma całkowicie zakryć buraki, bo w przeciwnym razie podczas kiszenia może pojawić się pleśń i wtedy zakwas będzie do wyrzucenia.

Całość wymieszać do rozpuszczenia soli, następnie naczynie gliniane lub słoik przykryć kawałkiem ręcznika papierowego i owinąć gumką. Słoik dodatkowo owinąć ręcznikiem kuchennym lub odstawić w ciemne przewiewne miejsce w temperaturze pokojowej.

Podczas procesu fermentacji na górze będzie pojawiać się piana. Jest to naturalny proces. Jej nadmiar można zebrać wyparzoną łyżką i zakwas wymieszać. Ja swój zakwas sprawdzam codziennie i mieszam. 

Kiszenie trwa ok. 5-7 dni. Zakwas jest gotowy do spożycia, jeśli piana przestanie się pojawiać. Wtedy proces fermentacji jest zakończony i zakwas można przelać do wyparzonych butelek. 

Zakwas można przechowywać w lodówce kilka tygodni.

Polecam, bo zakwas jest przepyszny :-)

 

Film z przepisem znajduje się w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
21 marca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...