YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

21 marca 2022

Zakwas z buraków, czyli przepis na idealny zakwas buraczany. Wypróbuj prosty przepis na pyszny i zdrowy zakwas buraczany. Taki zakwas nadaje się nie tylko do przygotowania barszczu, ale przede wszystkim jest to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Buraki mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu, to również naturalny probiotyk, dlatego warto go regularnie stosować w codziennej diecie. Przygotowanie zakwasu jest bardzo łatwe, wystarczy znać kilka wskazówek i zapewniam, że będzie pysznie.

 

SKŁADNIKI:

1 kg buraków

5-6 ząbków czosnku

2-3 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

1,5 litra ciepłej lub letniej przegotowanej wody

ok. 1,5 płaskiej łyżki soli niejodowanej lub kamiennej

 

PRZYGOTOWANIE:

Naczynie gliniane lub słoik wyparzyć.

Buraki obrać, umyć i pokroić w kostkę.  Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Do naczynia lub słoika przełożyć buraki oraz pozostałe składniki i zalać letnią przegotowaną wodą. Woda ma całkowicie zakryć buraki, bo w przeciwnym razie podczas kiszenia może pojawić się pleśń i wtedy zakwas będzie do wyrzucenia.

Całość wymieszać do rozpuszczenia soli, następnie naczynie gliniane lub słoik przykryć kawałkiem ręcznika papierowego i owinąć gumką. Słoik dodatkowo owinąć ręcznikiem kuchennym lub odstawić w ciemne przewiewne miejsce w temperaturze pokojowej.

Podczas procesu fermentacji na górze będzie pojawiać się piana. Jest to naturalny proces. Jej nadmiar można zebrać wyparzoną łyżką i zakwas wymieszać. Ja swój zakwas sprawdzam codziennie i mieszam. 

Kiszenie trwa ok. 5-7 dni. Zakwas jest gotowy do spożycia, jeśli piana przestanie się pojawiać. Wtedy proces fermentacji jest zakończony i zakwas można przelać do wyparzonych butelek. 

Zakwas można przechowywać w lodówce kilka tygodni.

Polecam, bo zakwas jest przepyszny :-)

 

Film z przepisem znajduje się w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Zakwas z buraków

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl