czyli radosna twórczość w kuchni...
Dobry wieczór :-) dzisiaj proponuję proste i pewnie wielu z Was znane zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami :-)
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
4 gruszki
150 g orzechów włoskich
100 g sera pleśniowego
1 cytryna
sos balsamiczny opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki obrać ze skóry, przekroić na połówki i wydrążyć środki, następnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Ser pokroić w kostkę, orzechy połamać na mniejsze kawałki. Na gruszkach poukładać orzechy i kawałki sera. Przełożyć gruszki do naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku na 190 stopni termoobieg przez 20 minut, a następnie bez folii przez 5 minut.
Po wyjęciu z piekarnika podajemy na ciepło, można polać sosem balsamicznym.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.