GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

15 września 2021

Moja propozycja wykorzystania resztek z wydrążonych bagietek z zapiekanek, które znajdzie TUTAJ. W tytule jest chlebowa, bo w zasadzie każde pieczywo zalegające w chlebaku się tutaj sprawdzi. U mnie to było śniadanie, ale na obiad lub kolację też może być. Proste i smaczne jednocześnie. No to robimy :-) (przepis na dwie foremki 20/14 cm):

 

SKŁADNIKI:

dowolne pieczywo (najlepiej takie sprzed 1-2 dni np. 1 mniejsza bagietka lub 2 bułki lub kilka kromek chleba)

6 jajek

100 g świeżych kurek

kilka pomidorków koktajlowych

sól i pieprz do smaku

trochę oleju lub masła do smażenia

trochę tartego żółtego sera

 

PRZYGOTOWANIE:

Kurki oczyścić i usmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, doprawić solą i pieprzem.

Pieczywo pokroić na małe kawałki i zrumienić na patelni z odrobiną tłuszczu. Można też wlać sos z patelni z kurek, grzanki przejdą aromatem kurek. Upieczone grzanki przełożyć do miski. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem. Jajka wlać do grzanek i wymieszać.

Naczynia żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzanki. Na górę ułożyć kurki i połówki pomidorków, na koniec posypać tartym serem.

Piec 10-15 minut w 200 stopniach.

Polecam, bo to pyszne i sycące danie z wykorzystaniem resztek :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym

Zapiekanka chlebowa z kurkami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie