czyli radosna twórczość w kuchni...
Moja propozycja wykorzystania resztek z wydrążonych bagietek z zapiekanek, które znajdzie TUTAJ. W tytule jest chlebowa, bo w zasadzie każde pieczywo zalegające w chlebaku się tutaj sprawdzi. U mnie to było śniadanie, ale na obiad lub kolację też może być. Proste i smaczne jednocześnie. No to robimy :-) (przepis na dwie foremki 20/14 cm):
SKŁADNIKI:
dowolne pieczywo (najlepiej takie sprzed 1-2 dni np. 1 mniejsza bagietka lub 2 bułki lub kilka kromek chleba)
6 jajek
100 g świeżych kurek
kilka pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
trochę oleju lub masła do smażenia
trochę tartego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Kurki oczyścić i usmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, doprawić solą i pieprzem.
Pieczywo pokroić na małe kawałki i zrumienić na patelni z odrobiną tłuszczu. Można też wlać sos z patelni z kurek, grzanki przejdą aromatem kurek. Upieczone grzanki przełożyć do miski. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem. Jajka wlać do grzanek i wymieszać.
Naczynia żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzanki. Na górę ułożyć kurki i połówki pomidorków, na koniec posypać tartym serem.
Piec 10-15 minut w 200 stopniach.
Polecam, bo to pyszne i sycące danie z wykorzystaniem resztek :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.