GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

17 maja 2021

Moja propozycja na śniadanie... nie wiem jak to nazwać, bo wygląda jak pizza, ale z pizzą nie ma nic wspólnego. To zapiekany w jajku chleb z dodatkiem sera, niesamowicie pyszny i szybko się go robi, doskonały pomysł na zalegające w chlebaku pieczywo. Polecam, nie zawiedziesz się:

 

SKŁADNIKI:

3 kromki chleba (na patelnię o średnicy 24 cm)

2 jajka

4 łyżki mleka

ok. 50 g żółtego sera (zetrzeć na drobnej tarce)

trochę szczypiorku i ew. mała papryczka

sól i pieprz do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka z mlekiem roztrzepać na talerzu. Doprawić solą i pieprzem. Chleb przed moczeniem w jajku przymierzyć do patelni tak, żeby obłożyć nim cały spód, w razie potrzeby pokroić na odpowiednie kawałki.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdą kromkę chleba namoczyć z obu stron w jajku i przełożyć na patelnię. Resztę jajka wylać na górę, patelnię przykryć pokrywą i smażyć kilka minut. Następnie chleb obrócić na drugą stronę, posypać tartym serem i znowu przykryć pokrywą na kolejne kilka minut aż ser się rozpuści. Po wyjęciu na talerz można posypać szczypiorkiem i papryczkami.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Zapiekanka jajeczno-chlebowa a'la pizza

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie