czyli radosna twórczość w kuchni...
Moja propozycja na śniadanie... nie wiem jak to nazwać, bo wygląda jak pizza, ale z pizzą nie ma nic wspólnego. To zapiekany w jajku chleb z dodatkiem sera, niesamowicie pyszny i szybko się go robi, doskonały pomysł na zalegające w chlebaku pieczywo. Polecam, nie zawiedziesz się:
SKŁADNIKI:
3 kromki chleba (na patelnię o średnicy 24 cm)
2 jajka
4 łyżki mleka
ok. 50 g żółtego sera (zetrzeć na drobnej tarce)
trochę szczypiorku i ew. mała papryczka
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Jajka z mlekiem roztrzepać na talerzu. Doprawić solą i pieprzem. Chleb przed moczeniem w jajku przymierzyć do patelni tak, żeby obłożyć nim cały spód, w razie potrzeby pokroić na odpowiednie kawałki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdą kromkę chleba namoczyć z obu stron w jajku i przełożyć na patelnię. Resztę jajka wylać na górę, patelnię przykryć pokrywą i smażyć kilka minut. Następnie chleb obrócić na drugą stronę, posypać tartym serem i znowu przykryć pokrywą na kolejne kilka minut aż ser się rozpuści. Po wyjęciu na talerz można posypać szczypiorkiem i papryczkami.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.