YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

13 października 2020

Zapiekanka z makaronem penne z marynowanym indykiem, świeżym szpinakiem, pomidorkami truskawkowymi i mozzarellą w sosie koperkowym. Mięsko przygotowane dzień wcześniej, żeby było szybciej. dlatego dzisiaj było w miarę szybko. Wegetarianie mogą pominąć mięso, bez niego zapiekanka też będzie pyszna.

SKŁADNIKI:

ok. 600 g filetu z indyka lub kurczaka

200 g świeżego szpinaku

50 g sera pleśniowego

1 kulka mozarelli

ok. 200 g makaronu penne

4-5 ząbków czosnku

kilka pomidorków truskawkowych

olej do marynaty

sok z cytryny lub ocet jabłkowy

sól, pieprz, curry i majeranek do smaku

 

Sos:

300 ml śmietany 30%

100 ml wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pęczek koperku (posiekać)

sól, pieprz i odrobina soku z cytryny do smaku

Wszystkie składniki wymieszać.

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na kawałki i przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny, dodać sól, pieprz, majeranek, curry i przeciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Włożyć mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min. 2h, najlepiej na całą noc. Następnie usmażyć na patelni do miękkości. Makaron ugotować al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać kawałki sera pleśniowego, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku i chwilę smażyć, aż ser się rozpuści i liście zmiękną. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spód przełożyć ugotowany makaron, na to dać mięso, na górę rozłożyć szpinak. Następnie poukładać połówki pomidorków i kawałki mozarelli. Wszystko zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 30 minut.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Zapiekanka makaronowa z indykiem i szpinakiem

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl