czyli radosna twórczość w kuchni...
Zapiekanka z makaronem penne z marynowanym indykiem, świeżym szpinakiem, pomidorkami truskawkowymi i mozzarellą w sosie koperkowym. Mięsko przygotowane dzień wcześniej, żeby było szybciej. dlatego dzisiaj było w miarę szybko. Wegetarianie mogą pominąć mięso, bez niego zapiekanka też będzie pyszna.
SKŁADNIKI:
ok. 600 g filetu z indyka lub kurczaka
200 g świeżego szpinaku
50 g sera pleśniowego
1 kulka mozarelli
ok. 200 g makaronu penne
4-5 ząbków czosnku
kilka pomidorków truskawkowych
olej do marynaty
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
sól, pieprz, curry i majeranek do smaku
Sos:
300 ml śmietany 30%
100 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pęczek koperku (posiekać)
sól, pieprz i odrobina soku z cytryny do smaku
Wszystkie składniki wymieszać.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na kawałki i przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny, dodać sól, pieprz, majeranek, curry i przeciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Włożyć mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min. 2h, najlepiej na całą noc. Następnie usmażyć na patelni do miękkości. Makaron ugotować al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać kawałki sera pleśniowego, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku i chwilę smażyć, aż ser się rozpuści i liście zmiękną. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spód przełożyć ugotowany makaron, na to dać mięso, na górę rozłożyć szpinak. Następnie poukładać połówki pomidorków i kawałki mozarelli. Wszystko zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 30 minut.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.