© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Zapiekanka makaronowa z indykiem i szpinakiem

Zapiekanka z makaronem penne z marynowanym indykiem, świeżym szpinakiem, pomidorkami truskawkowymi i mozzarellą w sosie koperkowym. Mięsko przygotowane dzień wcześniej, żeby było szybciej. dlatego dzisiaj było w miarę szybko. Wegetarianie mogą pominąć mięso, bez niego zapiekanka też będzie pyszna.

SKŁADNIKI:

ok. 600 g filetu z indyka lub kurczaka

200 g świeżego szpinaku

50 g sera pleśniowego

1 kulka mozarelli

ok. 200 g makaronu penne

4-5 ząbków czosnku

kilka pomidorków truskawkowych

olej do marynaty

sok z cytryny lub ocet jabłkowy

sól, pieprz, curry i majeranek do smaku

 

Sos:

300 ml śmietany 30%

100 ml wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pęczek koperku (posiekać)

sól, pieprz i odrobina soku z cytryny do smaku

Wszystkie składniki wymieszać.

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na kawałki i przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny, dodać sól, pieprz, majeranek, curry i przeciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Włożyć mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min. 2h, najlepiej na całą noc. Następnie usmażyć na patelni do miękkości. Makaron ugotować al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać kawałki sera pleśniowego, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku i chwilę smażyć, aż ser się rozpuści i liście zmiękną. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spód przełożyć ugotowany makaron, na to dać mięso, na górę rozłożyć szpinak. Następnie poukładać połówki pomidorków i kawałki mozarelli. Wszystko zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 30 minut.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
13 października 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...