© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Zapiekanka makaronowa z indykiem, szpinakiem i cukinią

Gotowanie po mojemu - przepis na kurczaka curry z ryżem. Smacznie i zdrowo.

Szybki obiad w tygodniu, można powiedzieć jednopatelniowy, zapieczony w małych foremkach ceramicznych. Taka wersja najlepiej się u mnie sprawdza, bo każdy w małej foremce dostaje to co lubi... bez wydziubywania z dużej formy.  Mięso z indyka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, wtedy będzie naprawdę szybko. Zapiekanki są pyszne, a żeby się przekonać, trzeba samemu zrobić :-) Poniżej przepis na 4 foremki.

 

SKŁADNIKI:

500 g filetu z indyka lub kurczaka

przyprawy do marynaty: sól, pieprz, curry, papryka czerwona, 3-4 ząbki czosnku, olej, majeranek, sok z cytryny lub ocet jabłkowy

450 g szpinaku mrożonego (można zamienić na świeży)

2 ząbki czosnku

100 g makaronu typu penne, kokardki (u mnie fusilli pugliesi tris)

1 mała cukinia

50-70 g tartego żółtego sera

50 g sera pleśniowego

Sos:

250 ml śmietany 30%

100 ml wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Foremki wysmarować olejem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w przyprawach. Odłożyć do lodówki na min. 30 minut (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Następnie usmażyć na patelni do zrumienienia, przykryć na pokrywą i dusić ok. 10 minut. Kawałki ułożyć w foremkach.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do foremek.

Szpinak rozmrozić i usmażyć na tej samej patelni, z dodatkiem soli, pieprzu, pokruszonego sera pleśniowego i przeciśniętego czosnku, aż do odparowania wody. Przełożyć do foremek.

Cukinię potrzeć na szerokiej tarce jak do ogórków na mizerię. Przełożyć na tą samą patelnię z odrobiną oleju, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć. Przełożyć do foremek.

Przygotować sos:

W naczyniu wymieszać śmietanę z wodą i mąką ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Sos rozlać w foremkach i delikatnie wmieszać łyżką. Górę posypać tartym serem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Zapiekanki piec ok. 15 minut do zrumienienia sera.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
03 grudnia 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...