czyli radosna twórczość w kuchni...
Szybki obiad w tygodniu, można powiedzieć jednopatelniowy, zapieczony w małych foremkach ceramicznych. Taka wersja najlepiej się u mnie sprawdza, bo każdy w małej foremce dostaje to co lubi... bez wydziubywania z dużej formy. Mięso z indyka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, wtedy będzie naprawdę szybko. Zapiekanki są pyszne, a żeby się przekonać, trzeba samemu zrobić :-) Poniżej przepis na 4 foremki.
SKŁADNIKI:
500 g filetu z indyka lub kurczaka
przyprawy do marynaty: sól, pieprz, curry, papryka czerwona, 3-4 ząbki czosnku, olej, majeranek, sok z cytryny lub ocet jabłkowy
450 g szpinaku mrożonego (można zamienić na świeży)
2 ząbki czosnku
100 g makaronu typu penne, kokardki (u mnie fusilli pugliesi tris)
1 mała cukinia
50-70 g tartego żółtego sera
50 g sera pleśniowego
Sos:
250 ml śmietany 30%
100 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Foremki wysmarować olejem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w przyprawach. Odłożyć do lodówki na min. 30 minut (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Następnie usmażyć na patelni do zrumienienia, przykryć na pokrywą i dusić ok. 10 minut. Kawałki ułożyć w foremkach.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do foremek.
Szpinak rozmrozić i usmażyć na tej samej patelni, z dodatkiem soli, pieprzu, pokruszonego sera pleśniowego i przeciśniętego czosnku, aż do odparowania wody. Przełożyć do foremek.
Cukinię potrzeć na szerokiej tarce jak do ogórków na mizerię. Przełożyć na tą samą patelnię z odrobiną oleju, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć. Przełożyć do foremek.
Przygotować sos:
W naczyniu wymieszać śmietanę z wodą i mąką ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Sos rozlać w foremkach i delikatnie wmieszać łyżką. Górę posypać tartym serem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Zapiekanki piec ok. 15 minut do zrumienienia sera.
© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.