© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, pieczarkami i szpinakiem w sosie koperkowym

Gotowanie Po Mojemu - przepis na pyszną i zdrową pastę z wędzonego pstrąga z kaparami

Zapiekanki to dania, które lubię najbardziej, bo takie coś z niczego zazwyczaj wychodzi bardzo dobre. Nie inaczej było tym razem... zapiekanka wyszła mega, dlatego dzielę się z Wami swoim własnym przepisem.

 

SKŁADNIKI:

200 g makaronu (u mnie świderki, ale mogą być penne lub dowolny ulubiony)

300 g pieczarek

300 g kalafiora

200 g świeżego szpinaku

3 ząbki czosnku

ew. łyżka fety

olej lub masło klarowane do smażenia

sól i pieprz do smaku

50 g żółtego sera (zetrzeć)

Sos koperkowy:

300 ml bulionu

200 ml śmietany 30%

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka koperku suszonego lub pół pęczka świeżego

2 ząbki czosnku (przecisnąć)

sól i pieprz do smaku

2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki na sos wymieszać w misce.

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente. Kalafior podzielić na małe różyczki i również ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej, wrzucić szpinak i mieszać aż do utraty objętości. Na koniec doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i dodać pokruszoną fetę, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, smażyć i na koniec doprawić.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowany makaron, kalafior, pieczarki i szpinak. Delikatnie wymieszać i zalać sosem. Górę posypać tartym serem i przykryć folią aluminiową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez 20 minut, zdjąć folię i piec kolejne 20 minut do zrumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut, żeby odpoczęło i można podawać.

Gwarantuję, że jest pyszne :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
09 lutego 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...